Za Guinnessa: Od 89 lipa došli do 83.000 kuna

Autor: Suzana Varošanec , 29. travanj 2013. u 11:22
Ilustracija

Slučaj je pravomoćno završio 2009. presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu na koju se Industrogradnja Grupa nije žalila, ali dug nije prijavila u predstečajnom postupku.

Za Guinnessovu knjigu rekorda čini se da je slučaj zagrebačke obitelji koja je protiv Industrogradnje nakon 20-ak godinja sporenja na sudu dobila pravomoćnu i ovršnu presudu za naplatu glavnice u iznosu koji je niži od jedne kune. Glavnica iznosi 89 lipa, te je moguće posrijedi najniži iznos dosuđen u povijesti hrvatskog pravosuđa, no stvar kao i obično mogu spasiti kamate. 

Slučaj je pravomoćno završio 2009. presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu na koju se Industrogradnja Grupa nije žalila, ali dug nije prijavila u predstečajnom postupku. Ovršno rješenje izdano je 2010., a odvjetnica obitelji Tatjana Nikolić prijavila je tražbinu nakon što je protekao rok za prijavu tražbina vjerovnika. Zatražila je da se ispravi tablica utvrđenih tražbina, te korigira usvojeni plan financijskog restrukturiranja, a dokumentacija je objavljena u Fininom registru predstčajnih nagodbi. Financijsko vještačenje obračuna kamata proveo je sudski vještak Zrinko Ručević. Na dan otvaranja postupka ukupna tražbina u iznosu od 83.000 kuna obuhvatila je osnovni dug i sudske troškove koji su nešto niži od 3000 kuna. Inače, slučaj je nastao povodom kupnje stana koji je prije 25 godina izrastao u neobični spor protiv Industrogradnje. Nakon što je unaprijed kupac platio stan od 70-ak četvornih metara sporno je postalo  kašnjenje s njegovom isporukom – umjesto u studenom 1987. isporučen je u veljači 1988. godine. Kako je kupljen avansnom uplatom, obitelj je pokrenula sudsku bitku za kamatu na uplaćeni iznos za razdoblje kašnjenja, te dobila spor. 

Komentirajte prvi

New Report

Close