Za čišćenje karlovačke županije od mina 2,65 mil. eura

Autor: Ksenija Kale , 06. kolovoz 2012. u 22:00

Od ukupno 2,65 milijuna eura, Europska unija projekt razminiranja sufinancira sa 1,98 milijuna eura. Preostali dio iznosa bit će plaćen iz državnog proračuna

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i Hrvatski centar za razminiranje potpisali su ugovor vrijedan 2,65 milijuna eura za provedbu projekta “Razminiranje na ratom pogođenim područjima”. Zahvaljujući ovome projektu će u Karlovačkoj županiji u sljedećih godinu dana biti razminiramo ukupno 2,7 četvornih kilometra miniski sumnjivog područja.

Projekt je sufinanciran u sklopu predpristupnog programa Europske unije IPA 2009, komponente I-Pomoć u tranziciji i jačanje institucija. Od ukupno 2,65 milijuna eura, EU projekt sufinancira sa 1,98 milijuna eura eura. Preostali dio iznosa bit će plaćen iz državnog proračuna.Karlovačka županija ima 67,8 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u jedanaest gradova i općina. Ovim projektom predviđeno je razminiranje 2,65 milijuna četvorna metra na tri različita područja u Karlovačkoj županiji: u Karlovcu te općinama Barilović i Josipdol. Ovo nije jedini projekt razminiravanja koji sufinancira EU u sklopu pretpristupnog programa IPA.U SAFU poručuju da je upravo pri završetku provedba još jednog projekta razminiravanja 3,4 četvornih kilometra minski sumnjivih područja na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, u vrijednosti od 4 milijuna eura, koji je EU sufinancirala s tri milijuna eura. Kroz različite programe pomoći, od 1998. do danas EU je financirala više od 70 projekata u vrijednosti većoj od 20,7 milijuna eura, u sklopu kojih je uklonjena minska opasnost s područja većeg od 16 četvornih kilometara, ističu u SAFU. (pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close