Vuk Hamović: S partnerima iz inozemstva tražimo energetske objekte u Hrvatskoj

Autor: Goran Borković , 26. listopad 2009. u 22:00

EFT već investira u Bosnu i Hercegovinu gdje gradi TE Stanari te u Sloveniju u kojoj radi na projektu elektrane na plin

Iako je u svojoj analizi Hrvatsku, zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, ocijenio kao državu s nepovoljnom klimom za ulaganje, Energy Financing Team (EFT Grupa) Vuka Hamovića razmišlja o investiranju u energetske objekte u našoj državi. Preduvjet za to je početak primjene strategije razvoja energetskog sektora u Hrvatskoj.

Referentna cijena
“Pokušavamo u regiji pronaći povoljne projekte. Svakako ćemo u Hrvatskoj analizirati pojedine objekte kako bi ostvarili svoje interese, vjerojatno zajedno s našim partnerima iz inozemstva. Osim ulaganja u TE Stanari kraj Doboja, u Bosni i Hercegovini, imamo i jedan projekt elektrane na plin u Sloveniji”, objašnjava Hamović. EFT, iako relativno manja tvrtka u ovom sektoru sa 150 milijuna eura akumuliranog kapitala, ima podršku banaka i može priuštiti veća ulaganja poput onog od 900 milijuna eura u TE Stanari. EFT već osam godina prodaje i kupuje električnu energiju od HEP-a. U prodajnoj strukturi na HEP otpada 9 posto od ukupnog prometa te tvrtke. Prva je Njemačka sa 15,5 posto, slijede Makedonija sa 14, Rumunjska 11, Italija 9, a Grčka 8 posto, dok čak četvrtina struje koju EFT Grupa nabavlja dolazi iz Rumunjske.Kao što je Poslovni dnevnik već pisao, EFT je dogovorio isporuku struje za Hrvatsku elektroprivredu za iduću godinu po cijeni koja je, kako kaže Hamović, 10 do 15 posto niža od trenutne cijene na europskom tržištu. Prema podacima s kraja prošlog tjedna, na referentnoj europskoj burzi u Leipzigu cijena je iznosila između 47 i 49 eura po MWh. Za usporedbu, kada je u javnosti prije nekoliko mjeseci «puknula» afera oko sporne kupnje električne energije od EFT-a, HEP je godinu prije također na međunarodnom natječaju kupio struju od te kompanije za 83 eura za MWh. Unatoč tome, novi predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović najavljuje da će do kraja 2010. godine struja u Hrvatskoj poskupjeti do četiri posto zbog ugovora o nabavi struje, vrijednog između 70 i 100 milijuna eura, kojeg je sklopila bivša Uprava. Begović nije precizirao po kojoj cijeni i s kojom tvrtkom.

Dnevna kupnja
“S obzirom na važnost kontinuirane opskrbe svojih potrošača, nacionalne elektroprivrede obično dogovore kupnju struje za duži vremenski period. Naravno da se nekada pokaže da je dogovorena cijena viša od cijene koja vrijedi u trenutku isporuke, kao što je bio slučaj lani, ili da je niža kao što je danas ili, primjerice, 2007. godine, kada je HEP također dobio struju od EFT-a po nižoj cijeni nego što je koštala u trenutku isporuke”, kaže Hamović.HEP 75 posto električne energije kupuje unaprijed preko godišnjih natječaja, 20 posto kupuje se putem mjesečnih natječaja, a 5 posto kroz dnevnu trgovinu.

O tvrtki

Danski holding
EFT će, prema riječima Vuka Hamovića, ove godine premašiti godišnji prihod od milijarde eura. Lani je dobit iznosila 22,5 milijun eura. EFT holding registriran je u Danskoj, ima tvrtke-kćeri u svim državama u kojima trguje ili prenosi struju. U suvlasništvu je osnivača, a udjele je dobilo i 10 zaposlenika. O veličini tvrtke dovoljno govori činjenica da godišnje kupi pet puta više struje od HEP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close