Nagodba Zvečeva pravomoćna, svježi kapital do ljeta

Autor: Suzana Varošanec , 04. veljača 2018. u 10:00
Pregovori o dokapitalizaciji zastali su zbog postupka/B. Ščitar/VL/PIXSELL

Ovo je, koliko je poznato, usamljeni slučaj u predstečajnoj praksi da se država kao vjerovnik jedina žalila i – izgubila.

Država se spotaknula o pravne kvalifikacije u svojoj žalbi u predstečajnom predmetu Zvečevo jer je Visoki trgovački sud odlučio da njezina žalba nije osnovana.

Odbijena je i potvrđeno je prvostupanjsko rješenje kojim je utvrđeno prihvaćanje izmijenjenog plana, te je potvrđen predstečajni sporazum Zvečeva i vjerovnika.  Predstečajni povjerenik Milan Nakić poručuje da ovime postoje pravomoćno rješenje o potvrdi nagodbe. Na Zvečevu je, kaže, provedba preuzetih obveza što kreće u roku 90 dana od izvršene dostave. Tvrtka je, doznajemo, započela pregovore o dokapitalizaciji te su potencijalni strani investitori zastali s pregovorima dok se žalba ne riješi.

Postupak je bio zamrznut i, prema Nakiću, prijetila je ozbiljna opasnost Zvečevu da se ugroze pregovori. Tvrdi i da bi čak nastala ozbiljna šteta društvu da se duže čekalo na presudu. Dokapitalizacija je, naime, dio predstečajnog sporazuma, a on očekuje da će svjež novac doći u tvrtku do ljeta. Ovo je, koliko je poznato, usamljeni slučaj u predstečajnoj praksi da se država kao vjerovnik jedina žalila zato što smatra da je povrijeđeno zakonsko načelo jednog postupanja prema vjerovnicima, a da pritom nije u pravu.

 

Nakić

Prijetila je opasnost Zvečevu da se ugroze pregovori s mogućim ulagačima.

Promašeni su njeni navodi da će vjerovnici biti dovedeni u nejednak položaj jer se onima čije su tražbine manje od 100.00 kn one u cijelosti namiruju, a onima koje imaju veće tražbine, umanjuju se za 70%. Od 46 vjerovnika s tražbinma iznad 100.000 kn ukupnog iznosa 120 mil. kn, samo su 4, među kojima i država glasala protiv s tražbinama od 16,6 mil. kn, dok su 42 vjerovnika s ukupno 104 mil. kn tražbina glasala za, što iznosi 86% vjerovnika takvih tražbina.

Po planu se, međutim, u cijelosti, ali u četiri obroka isplaćuje prvih 100.000 kn potraživanja po vjerovniku i neovisno o pravnoj osnovi – ukupno 9,5 mil. kn. Na ostatak duga primjenjuje se otpis od 70% (102 mil. kn), dok se preostalih 44 mil. kn utvrđenih tražbina obročno otplaćuje do kraja 2021. Za plan je glasala većina svih vjerovnika i najmanje 70,59% od utvrđenih tražbina vjerovnika po skupini, navodi se u presudi VTS-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close