Vodoopskrbu izdvajaju iz Krakoma a reorganizirat će se i radna mjesta

Autor: Agencija VLM , 10. kolovoz 2013. u 14:37
Katarina Posilovic nova je direktorica gradskog komunalnog poduzeca Krakom. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Čeka se potvrda za glavni projekt sustava odvodnje koji obuhvaća Krapinu i okolne općine, a ova kapitalna investicija je vrijedna 20 milijuna eura.

U 57 godina od kada postoji komunalno poduzeće Krakom po prvi je puta na njegovu čelu žena. Katarina Posilović imenovana je od Skupštine Krakoma prije dva mjeseca i odmah se uhvatila u koštac s poslovanjem poduzeća u čijem je sastavu Pekom, Krakom-gradnja i Gradska plinara Krapina. Nova direktorica preuzela je funkciju od bivšeg direktora Damira Beloševića koji je izabran za načelnika općine Đurmanec. Krakom je godinama vruće političko pitanje, a još se nisu stišali duhovi kada je početkom godine, kako doznajemo dvoje djelatnika bilo pozvano u USKOK da daju iskaz vezano uz gradnju kolektora, koji ni danas nije u funkciji.

Stanje stabilno

Vatreno krštenje imala je na sjednici Gradskog vijeća, gdje je podastrla svima činjenično financijsko stanje.

– Svi krediti i obveze po leasinzima otplaćuju se u skladu s sklopljenim ugovorima i planovima otplate. U protekloj godini potraživanja od kupaca iznosila su 10.214,027 kuna, a obveze su bile 10.135,578 kuna. Izbjegnut je negativan trend omjera obveza prema dobavljačima i potraživanja od kupaca iz ranijih godina. U protekloj godini nabavljena su i tri vozila za odvoz otpada na leasing u vrijednosti od 1.273,521 kunu. Poslovanje je stabilno, plaće su redovite i nastavljamo s planiranim poslovima. Od 1. siječnja 2014. godine iz Krakoma prema zakonu se moraju izdvojiti poslovi vodoopskrbe i odvodnje, to donosi i reorganizaciju poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta u skladu sa zahtjevima HACCAP-a sustava koji će se uvesti na području vodoopskrbe, ali i zahtjevima EU. Reorganizacija donosi i tehnološki višak te će se višak radnika zakonski zbrinuti. Radit će se na uvođenju daljinskog očitanja vodomjera, a lokalni vodovodi morat će se ući u novi sustav – navodi direktorica Posilović.

Konačno pročišćivać

Što se tiče odvodnje ova će djelatnost narednih godina imati važnu ulogu u ostvarenju prihoda kao i investiranju. U fazi je izdavanje potvrde na glavni projekt sustava odvodnje koji obuhvaća Krapinu i okolne općine, s izgradnjom glavnog pročišćivaća. – Investicija je vrijedna 20 milijuna eura i u najvećoj mjeri financirat će se novcem iz EU fondova – rekla je direktorica Katarina Posilović.

 Ostaju mjere štednje

Katarina Posilović prije nego što je imenovana direktoricom radila je unutar poduzeća na poslovima rukovoditelj ekonomskih i općih poslova, pa joj je poznato poslovanje u Krakomu. Prije toga radila je kao interni revizor u jednoj tvrtki u Zagrebu te kao ovlašteni revizor u jednoj revizorskoj kući. Tijekom narednih godina u poduzeću namjerava nastaviti organizacijskim, tehničkim i kadrovskim restrukturiranjem. Iz postojeće situacije zaključuje kako će financijsko poslovanje poduzeća posebno likvidnost u nadolazećim godinama biti zahtjevno. Stoga na snazi ostaju antirecesijske mjere, pojačanja štednja, rezanje troškova na svim razinama, kao i mjere pojačane produktivnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close