Voda kao važno gospodarsko pitanje

Autor: Poslovni dnevnik , 29. listopad 2012. u 22:00
Snježana Bilokapić

Zaštita osnovnoga prirodnog elementa koji je uvjet nastanka i opstanka.

Voda nam je omogućila nastanak i opstanak te je predmet izučavanja mnogih znanstvenih disciplina, od kemije i fizike preko ekologije do zemljopisa. Niz tvrtki danas ulaže znatna sredstva i napore u pronalazak inovativnih i tehnološki naprednih rješenja za očuvanje voda radi očuvanja okoliša za buduće naraštaje. O značaju vode za opstanak dovoljno govori podatak da je 75% površine našeg planeta prekriveno vodom, a da je od toga pitke vode samo jedan posto. Zalihe vode su ograničene i svake godine se smanjuju zbog sve većeg broja ljudi i sve neodgovornijeg ponašanja ljudske civilizacije prema tom vrijednom prirodnom resursu bez kojega bi naš život na Zemlji bio neodrživ. Da bi dospjela u naše domove, voda prolazi dug i težak put i nigdje na svijetu nije ista. Probijajući se na površinu kroz minerale i planinski materijal, voda upija u sebe osobine tla, informaciju o njegovim biološkim i energetskim osobinama te time određuje kvalitetu naših života.

Važnost za industriju

Pristup korištenju slatkovodnih voda je i važno gospodarsko pitanje pa se povijesno gledajući razvoji gradova i država vežu uz blizinu i postojanje vodenih izvora. Voda omogućuje prometnu povezanost, razvoj poljoprivrede i proizvodnju energije. U područjima bez izvora vode mogućnosti razvoja su ograničene. Uzimajući u obzir važnost vode u industriji kao bitan čimbenik, voda ima i veliku važnost u svijetu gospodarstva. Voda je vitalan dio niza proizvodnih procesa kroz proizvodnju tehnološke i kotlovske vode te vode za hlađenje i pranje. Koristi se i za potrebe recikliranja u proizvodnom procesu te je bitna u cijelom lancu predmeta poslovanja proizvodnih industrija. Neodgovarajuća kvaliteta vode u proizvodnom procesu može dovesti do korozije te tako kakvoća vode postaje i bitno poslovno pitanje jer se time znatno povećavaju troškovi poslovanja, prema procjenama i do 15%. Stoga odgovarajuće upravljanje kakvoćom vode ima izravan utjecaj na poslovne rezultate tvrtke. Mnoge tvrtke su uvidjele važnost odgovornog upravljanja vodama te su počele s primjenom novih tehnoloških rješenja koja im osim ekonomske i ekološke prednosti pružaju i društvene koristi. Kombinacija tih prednosti naziva se "triple bottom line" i veže se uz tvrtke koje osiguravaju kvalitetne proizvode uz održive procese. Siemens kao vodeća globalna tehnološka tvrtka s izvanrednim postignućima u području inovativnosti, kvalitete i pouzdanosti s tradicijom od 160 godina pruža sveobuhvatni portfelj za rješenja koja se bave ovim važnim pitanjima našeg vremena.

Ekološki portfelj

U području ekologije Siemens nudi najopsežniji portfelj proizvoda i tehnoloških rješenja s kojim se fokusira na smanjenje emisije CO2, uštedu energije, povećanje procesne učinkovitosti, desalinizaciju voda, njezinu bolju iskoristivost i ponovnu uporabu za potrebe proizvodnje. Ekološki portfelj osim tehnologija u smjeru zaštite okoliša čine i sustavi poput elektrana s kombiniranim ciklusima proizvodnje, sustavi obnovljive energije poput vjetroturbina i parnih turbina te proizvodi poput štedljivih žarulja. Siemens time nudi integrirana rješenja za industrijske procese. Siemens, zahvaljujući svojim naprednim tehnologijama, globalno podržava brojne proizvodne tvrtke u ispunjenju visokih kriterija kvalitete kako bi ostale konkurentne i profitabilne. Nudimo kompletnu opremu, provedbu tehnoloških rješenja i pripadajuću podršku. Specifično, naši programi uključuju rješenja za revitalizaciju postojećih postrojenja, sustave za tretman industrijskih  otpadnih voda, opremu i rješenja koja zadovoljavaju bolju eksploataciju energenata (vode, plina, nafte), opremu i tehnološka rješenja za obradu i pripremu procesnih voda. Osim toga naši programi odgovaraju i na specifične tehnološke zahtjeve za obradom vode u svrhu poboljšanja pojedinih tehnološki procesa. Primjenom Siemensovih provjerenih brendova kao što su USFILTER, ENVIREX, PACT, ZIMPRO, MEMCOR i dr. pružamo ekonomski opravdana rješenja, pouzdanost sustava te kvalitetnu uslugu za industrijska postrojenja. Potreba za vodom je sve veća i u bliskoj budućnosti će rasti zahtjevi za odgovornim upravljanjem tim važnim resursom. Proces donošenja odluka će voditi tehnička ekspertiza, a Siemens kao vodeća globalna tvrtka na području ekološki i ekonomski prihvatljivih rješenja ima relevantno profesionalno iskustvo i inovativne tehnologije koje mogu ispuniti i najstrože kriterije zahtjeva za kvalitetom vode. Proizvođači primarne energije, fosilnih goriva, jedni su od najvećih korisnika vode u proizvodnom procesu te u nekim dijelovima svijeta njihovo korištenje vodenih resursa je vrlo skupo, a i uporabom ograničeno.

Snježana Bilokapić, stručnjakinja za tehnologiju voda u diviziji Oil&Gas, sektor Energija, Siemens Hrvatska

Efikasnost

Siemensove referencije

Siemens s više od 1500 referencija diljem svijeta pomaže proizvođačima da primjenom naprednih tehnologija i rješenja postignu kvalitetu vode, manju potrošnji i veću iskoristivost, i u procesu proizvodnje i u obradi otpadnih voda. Svaki se dan mnoge tvrtke diljem svijeta oslanjaju na Siemensova tehnološka rješenja i proizvode radi veće energetske efikasnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close