Vlasnik Pletenine Iris najavio pokretanje stečaja

Radnice tekstilne tvornice Pletenina Iris, Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Radnice tekstilne tvornice Pletenina Iris, Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Vlasnik riječke tvrtke "Pletenina Iris" najavio je danas preko svog odvjetnika da će uprava uskoro zatražiti pokretanje stečaja u toj tvrtki, kazala je predsjednica Sindikata radnika trgovine Hrvatske Zora Radetić.

 Vlasnik riječke tvrtke "Pletenina Iris" najavio je danas preko svog odvjetnika da će uprava uskoro zatražiti pokretanje stečaja u toj tvrtki, kazala je predsjednica Sindikata radnika trgovine Hrvatske Zora Radetić.

Po njenim riječima, talijanski vlasnik tvrtke, unatoč obećanju, danas nije došao na dogovoreni sastanak s 80-ak radnica, koje su nakon preseljenja pogona te tvrtke u Srbiju ostale bez posla. Umjesto toga, sindikat je telefonom kontaktirao njegov odvjetnik kazavši da će uprava predati zahtjev za pokretanje stečaja.

Na sastanku vlasnika "Pletenine Iris“ i radnica trebalo se razgovarati o ostvarivanju radničkih prava nakon zatvaranja pogona te tvrtke u Kukuljanovu kraj Rijeke.

Radnice od vlasnika traže da im predoči plan postupanja u vezi s ostvarivanjem njihovih prava, budući da nisu predane nikakve isprave o statusu, nisu im uručeni otkazi ni radne knjižice, ne znaju jesu li na slobodnim danima, godišnjem odmoru ili čekanju, a nisu im isplaćene ni dvije plaće.

Zahtijevaju da im se odgovori hoće li im biti uručeni otkazi kao tehnološkom višku te hoće li im se isplatiti plaće i otpremnine, budući da dio radnica ondje radi više od deset godina.

Radetić je dodala da će radnice same, ako do petka ne dobiju pisani dokument o namjerama poslodavca, zatražiti pokretanje stečaja kako bi ostvarile zakonom zajamčena prava, kao što su isplata triju plaća i dijela otpremnina.

Prošlog tjedna iz sindikata su izvijestili da je "Pletenina Iris", u kojoj se izrađivala odjeća i za u svijetu popularne brandove, najavila da svoj pogon iz Kukuljanova kraj Rijeke seli u Srbiju, u industrijsku zonu Niš, da su strojevi već odnijeti iz pogona te da oko 80 radnica ostaje bez posla.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve