Vlada u listopadu o privatizaciji Croatia Airlinesa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2014. u 15:14
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Croatia Airlines u prošloj je godini prvi put nakon 2007. godine ostvario dobit, a i u 2014. očekuje pozitivno poslovanje.

Vlada bi tijekom listopada trebala donijeti odluku o novom privatizacijskom modelu za Croatia Airlines, nakon što na prošlogodišnji natječaj nije pristigla nijedna ponuda, potvrdio je danas Hini izvor blizak Vladinim krugovima.

Taj izvor potvrđuje današnje medijske napise prema kojima natječajni model još nije određen te da se važe između klasičnog natječaja u dva kruga i angažmana savjetnika koji bi pronašao ulagače, koji bi se potom javili na na natječaj. Potvrđuje i interes kineske kompanije Hainan Airlines za kupnju udjela u Croatia Airlinesu, o čemu piše današnji Jutarnji list.

Da se ne odustaje od potrage za strateškim partnerom za domaću zrakoplovnu kompaniju, poručio je i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, na proslavi 25 godina rada kompanije održanoj početkom tjedna.

Ranije su, pak, krugovi bliski domaćoj aviokompaniji isticali kako bi, što se tiče dovođenja strateškog partnera, trebalo izbjeći model koji su proveli srpski i češki avioprijevoznici, prema kojem strateški partner dolazi do kontrolnog vlasničkog paketa, a potom izvlači uloženo iznajmljivanjem svojih zrakoplova tako preuzetim kompanijama.

Nasuprot tome, za Croatia Airlines bio bi prihvatljiv strateški partner koji bi želio dokapitalizirati tvrtku, smatraju poznavatelji zrakoplovne industrije. Oni ističu važnost strateškog povezivanja za male aviokompanije kakva je u svjetskim razmjerima Croatia Airlines, čija se flota sastoji od 12 zrakoplova – šest Airbusa od kojih je jedan u operativnom najmu te šest zrakoplova Q400 u operativnom najmu.

Croatia Airlines u prošloj je godini prvi put nakon 2007. godine ostvario dobit, a i u 2014. očekuje pozitivno poslovanje.

Doduše, u prvoj polovini godine, koja za Croatia Airlines zbog izrazite sezonalnosti poslovanja uvijek predstavlja poslovno slabije razdoblje, tvrtka je imala neto gubitak od 38,8 milijuna kuna, ali to je 52 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close