Vlada odobrila King ICT-u isplatu 15,6 milijuna kuna

Autor: Petra Bulić , 18. travanj 2013. u 22:00
King ICT pružit će državnoj upravi usluge za 105 tisuća dolara/PIX

Ministarstva uprave i pravosuđa King ICT-u isplatit će iznos od 2,7 mil. dolara za sporni dug za licencije za Microsoftov softver.

Ministarstva uprave i pravosuđa King ICT-u isplatit će puni iznos od ukupno 2,7 milijuna dolara ili 15,6 milijuna kuna za sporni dug za licencije za Microsoftov softver, odlučeno je u četvrtak na sjednici Vlade. To ne čudi s obzirom na to da je Vlada imala najgoru moguću pregovaračku poziciju: četverogodišnji ugovor sklopljen 1. kolovoza 2008. King ICT-u dopušta da cjelokupnoj državnoj upravi uskrati pravo korištenja isporučenoga Microsoftova softvera ako ne ispune sve novčane obveze.

Spor proizlazi iz nejasno sročenih odredaba glavnog dokumenta, "Okvirnog sporazuma za nabavu licencija za programsku opremu Microsoft", koji se ne poziva na dvije tzv. Enterprise Agreement pristupnice iz kojih proizlazi obveza godišnjeg licenciranja, odnosno sklapanja posebnih godišnjih ugovora o nabavi licencija za Microsoftov softver, pa tako i plaćanja licencija za svaku godinu. Dva ministarstva zaključila su, novodi se u Vladinu obrazloženju s kraja 2012., kad je problem prvi put obznanjen, da istekom prvog Enterprise Agreementa ne moraju više sklapati godišnje ugovore za razdoblje od 2009. do 31. srpnja 2012. te nisu ni plaćali licencije.

Ipak, prema prijedlogu pomirbenog ugovora kojim će dva ministarstva i King ICT definirati rješavanje spora, navodi se kako "ugovorne strane suglasno utvrđuju kako postoji neizvjesnost u pogledu visine naknade i stjecanja prava korištenja nad licencijama", a kako bi "otklonili neizvjesnosti", King ICT se obvezao da će "investirati u postojeće projekte koje su sklopila tijela državne uprave, a koji se zasnivaju na tehnologiji Microsofta". "Ulaganje" će zapravo biti usluge koje će King ICT u tim projektima pružiti tijelima državne uprave. Ukupna vrijednost tih usluga bit će 105 tisuća američkih dolara, od čega 70 tisuća ove godine, a iduće još 35 tisuća. Podmirenjem duga ministarstva će steći trajne licencije za softver koji koriste. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close