Vjetroparkovi imaju najveći potencijal

Autor: Ivan Pandžić , 07. travanj 2011. u 22:00

Neven Pecotić, GE Energy za JI Europu

Neven Pecotić, direktor tvrtke kćeri General Electric Energy za jugoistočnu Europu General Electric je jedna od najpoznatijih američkih kompanija. S Nevenom Pecotićem, direktorom tvrtke kćeri General Electric Energy za jugoistočnu Europu, razgovarali smo o perspektivama ulaganja u energiju i dosadašnjim iskustvima u Hrvatskoj.

Kakva je dosadašnja suradnja s HEP-om i drugim hrvatskim tvrtkama?
Uglavnom radimo s HEP-om, zadnje smo isporučili tri velike plinske turbine na rekonstrukciji TE-TO Zagreb. Sada smo uključeni u održavanje elektrane, i to je nekoliko milijuna eure godišnje. Nama je vrlo zanimljivo surađivati s HEP-om, stoga pratimo njihove daljnje planove, ali pratimo i projekte privatnih investitora.

Kakva je perspektiva za privatne energetske projekte? Američki CWP je htio uložiti u Hrvatsku 185 milijuna eura u vjetropark, ali su odustali zbog niskih otkupnih tarifa.
Njihovu poslovnu politiku ne mogu komentirati, ali oni su inače naš partner u Rumunjskoj i s našom opremom su izgradili najveći vjetropark u Europi. Voljeli bismo ih vidjeti i u Hrvatskoj. Pratimo i sve ostale koji žele ulagati u proizvodnju električne energije iz vjetra jer smatramo da će taj sektor rasti. Do sada je instalirano već 70 megavata snage, a neće proći dugo da će biti jedan gigavat. wOsim toga jako smo zainteresirani za obradu otpadnih voda i proizvodnju energije iz otpada.

Jeste li kao strani dobavljač naišli na carinske ili neke druge barijere?
Imamo samo pozitivna iskustva. Nismo imali barijere. Poslove dobivamo na javnim natječajima.

Komentirajte prvi

New Report

Close