Vjesnik d. d. traži vlasnika, tiskara zasad ipak ne seli

Autor: Saša Paparella,VLM , 02. srpanj 2012. u 22:00

Radnici tiskare Vjesnik na referendumu će ponovno odlučivati žele li zbog neisplate plaća krenuti u štrajk

Ubrzala su se zbivanja oko tiskare Vjesnik – nakon što se pronijela vijest da 400 radnika kreće u štrajk, jer su zadnju plaću dobili za ožujak, a čime bi se ugrozilo izlaženje većine hrvatskih novina, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić objavio je svoj plan: zaposlenici i strojevi izdvojit će se u zasebnu tvrtku, koja bi potom trebala dobiti novog vlasnika, a interesenata navodno ima. U idućoj fazi, novi će vlasnik za jednu kunu unajmiti prostor od Vjesnika d.d., tvrtke koja ostaje u državnom vlasništvu. Takav plan znači da tiskara ostaje na sadašnjoj lokaciji, iako se nagađalo da će Vjesnik preseliti izvan grada kako bi se smanjili troškovi poslovanja.

“Ostajemo na sadašnjoj lokaciji, jer bi nam za preseljenje trebale dvije godine. Nadam se da ćemo iznajmiti oko 3500 četvornih metara poslovnog prostora koji nam je višak što bi nam godišnje donijelo prihod od dva milijuna kuna. A što se tiče štrajka, ta je ideja odbačena na radničkom referendumu, no o o tome će zaposlenici ovih dana ponovno raspravljati”, rekao nam je Zlatko Šoštarić, predsjednik uprave Vjesnika. Najavljene promjene aktualizirale su priče o vrijednom zemljištu na kojem se tiskara nalazi i koristi svega 13.000 metara kvadratnih, od ukupno 29.000 s kojima Vjesnik d.d. raspolaže, no kako se čini tiskara ostaje tamo gdje je oduvijek i bila. Pomalo je bizarno što sada Vlada mora spašavati tiskaru, čiji je godišnji prihod do početka ekonomske krize premašivao četvrt milijarde kuna i koja je godinama spašavala dnevni list Vjesnik. Podsjetimo, tiskara je poslovala toliko dobro da im je Vlada 1998. odlučila prepustiti izdavanje gubitaša, lista Vjesnik, što ih je financijski srozalo – izravna šteta koju je tiskara pretrpjela u tih 10 godina procjenjuje se na oko 260 milijuna kuna. Čak i kad je vlast pokazala samilost i 2008. za novog izdavača odredila drugu uspješnu tvrtku, Narodne novine, dugovi Vjesnika prema tiskari i dalje su rasli. Naime, tvrtka Narodne novine-press, koja je preuzela izdavanje Vjesnika zadnjih godina, ostala je dužna za tiskanje pet milijuna kuna i nedavno je završila u stečaju. Zbog blokada, kašnjenja plaća i drugih problema u poslovanju, počelo se spekulirati i sa stečajem Tiskare Vjesnik, no takve prognoze Šoštarić odbacuje. Zlatko Šoštarić, bivši predsjednik Udruge malih dioničara, sav svoj radni vijek proveo je u toj tvrtki, a lani u listopadu postavljen je za predsjednika Uprave Vjesnika d.d. Smanjio je plaće za deset posto i počeo raditi na stvaranju realne slike o stanju u tvrtki. Zbog čišćenja bilance Vjesnik d.d. je, nakon 20 milijuna kuna minusa u 2009., te novih 34 milijuna kuna gubitka naredne godine, lani zabilježio čak 50 milijuna kuna minusa te dodatnih devet milijuna u prvom kvartalu ove godine, a što je rezultat rješavanja svih sumnjivih i nenaplaćenih potraživanja. Šoštarić je povećao i rezervacije zbog sudskih sporova u kojima tvrtka ne stoji dobro, a datiraju još iz razdoblja do 2008., kad je tiskara izdavala Vjesnik. Ipak, list Vjesnik nije najveći problem tiskare – izdavači kasne s plaćanjem, pa tiskara stalno ulazi u blokade. Iz one zadnje, devetodnevne, izašla je krajem prošlog tjedna. Dosad je HFP triput oglašavao prodaju Tiskare Vjesnik, svaki put bez rezultata.

Nabacivanje imovinom

Pošta odustala od tiskare
Iako su u prosincu 2011. mediji izvijestili da je Hrvatska pošta (HP) kupila Vjesnik d.d., taj plan, koji je navodno trebao podići iskorištenost kapaciteta tiskare sa 70 na 90 posto, nikad nije realiziran. “Nakon odluke AUDIO-a o pokretanju dokapitalizacije HP-a dionicama Vjesnika d.d. pokrenut je due diligence, a slijedom dobivenih rezultata Uprava HP-a utvrdila je da ne nalazi opravdanost dokapitalizacije”, rečeno nam je u Hrvatskoj pošti. (J. Ban,VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close