Vjerovnici prihvatili prodaju Dine Kazahstancima

Autor: Suzana Varošanec , 04. ožujak 2014. u 22:00
Ročište s vjerovnicima Diokija/Borna Filić/PIXSELL

Nude dokapitalizaciju i ulaganje 12 milijuna eura u povećanje temeljnog kapitala.

Stečajna upraviteljica Diokija Marija Vujčić-Turkulin jučer je dobila zeleno svjetlo vjerovnika za pregovare s Devon Trading & Finance Ltd., britanskom tvrtkom koja zastupa svog glavnog dioničara Kazakh Oil Trans World Group, najveću kazahstansku grupu u privatnom vlasništvu u naftnom i plinskom sektoru.

Skupština Diokijevih vjerovnika ovlastila je stečajnu upraviteljicu da pregovora o uvjetima pod kojima bi zainteresirani investitor kupio Dinu od Diokija, a iz te kupnje namirili bi se vjerovnici Diokija.  Pregovori stečajne upraviteljice kreću na temelju Devonove ponude za ulazak u Dina Petrokemiju i nastavak njezine proizvodnje. Devon je prihvatio uvjete predstečajne nagodbe Dine te namirenje vjerovnika u skladu s njom. Želi steći dionice Dine sukladno planu pripremljenom za postupak predstečajne nagodbe, te je otkupiti od Diokija. Načelno je navodno već dogovoreno da otkupe potraživanja Zagrebačke banke i HEP grupe. Što se Dine tiče, nude dokapitalizaciju i ulaganje 12 milijuna eura u povećanje temeljnog kapitala. Iz toga bi se pokrenula njezina proizvodnja, a u planu imaju nove investicije u proizvodne kapacitete Dine.Novu šansu za spas proizvodnje u Dini više je izvora Poslovnog dnevnika ocijenilo prilično ozbiljnom.

Nade polažu i vjerovnici, a i radnici Diokija. Kako kaže naš izvor, 553 radnika potražuju 110,16 milijuna kuna za neisplaćene plaće i ostale obveze počevši od 2010. Ukupan iznos tražbina premašuje iznos utvrđen u predstečaju, i to zbog kamata na potraživanja koje nisu tekle tijekom predstečaja. Kazahstanski holding ujedinjuje joint venture tvrtke s vodećim naftnim i plinskim kompanijama u SAD-u, Kini, Koreji, Rusiji, Ukrajini i EU. Na sastanku njegovih predstvnika potvrđeno je da će nastojati postići dogovor s ostalim vjerovnicima Dine koji nisu potpisali predstečajnu nagodbu kao što su, primejrice, Hypo i druge banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close