Vjerovnici pozvani na odgodu prisilne naplate mjenica do 31. svibnja

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Promemorija ima za cilj osigurati dodatno vrijeme unutar kojeg nema prisilne naplate nad dobavljačima i u kojem dobavljači i vjerovnici mogu procijeniti sve opcije koje im stoje na raspolaganju.

Na današnjem sastanku radne grupe predstavnika dijela dobavljača i financijskih institucija i Agrokora cilj je bio definirati načela za uređivanje odnosa u vezi mjenica izdanih od strane društava koncerna Agrokor. Rezultat tog sastanka je Promemorija otvorenog tipa kojom se utvrđuju mogući modeli rješavanja situacije s mjenicama, a koju potpisom pristupnice mogu prihvatiti svi dobavljači i vjerovnici koji imaju mjenice Agrokor koncerna.

Promemorija je danas po završetku sastanka poslana koordinaciji financijskih institucija i koordinaciji dobavljača, koji su pozvani pristupiti joj čim prije. Agrokor poziva sve zainteresirane strane da Promemoriji pristupe do kraja idućeg tjedna.

Pristupanjem promemoriji vjerovnici i dobavljači mogu osigurati da se uz određene uvjete nad dobavljačima ne provode prisilne naplate. Naime, prema Promemoriji vjerovnici odnosno financijske institucije koje joj pristupe neće poduzimati radnje prisilne naplate do 31. svibnja 2017. godine, odnosno do duljeg datuma, uz uvjet sklapanja bilateralnog pravnog posla između vjerovnika i dobavljača. Bilateralni pravni poslovi predviđeni promemorijom su primjerice odgođeno plaćanje potraživanja do obustave postupka izvanredne uprave, u slučaju odobrenja tijela nadležnog za rad vjerovnika, zatim kredit odobren od strane kreditnih institucija ili drugi načini prihvatljivi vjerovniku i dobavljaču.

Promemorija ima za cilj osigurati dodatno vrijeme unutar kojeg nema prisilne naplate nad dobavljačima i u kojem dobavljači i vjerovnici mogu procijeniti sve opcije koje im stoje na raspolaganju, sukladno svojim interesima, potrebama i mogućnostima.

Promemorija predviđa i osnivanje radne grupe sastavljene od predstavnika vjerovnika, dobavljača i Agrokora, koja bi se bavila svim provedbenim i tehničkim pitanjima i koordinirala daljnju suradnju dobavljača, vjerovnika i Agrokora po pitanju mjenica.

Komentari (4)
 • bujica
  bujica 10:03 16.4.2017.

  Niti slučajno ne potpisujte,sigurno će Vas prevariti,agrokoru nema spasa,žao mi malih dobavljača kojima svaka kuna znači opstanak,ovi veliki će se već naplatiti.

 • razer
  razer 23:18 14.4.2017.

  Pongy


  Koje su banke to potpisale a koje nisu? Hoce li uopce i potpisati? Vjerojatno ne !

  Velika je ovo igra, a vrijeme se samo kupuje… slazem se s nekim kolegama, koji kazu bolje stecaj sada nego steta svima i proracunu… to je kao injekciju davati mrtvacu.

 • Pongy
  Pongy 23:18 14.4.2017.

  Tko je ovo ovako lijepo srocio?

  "Članak 29.

  (1) Vjerovnici u postupku izvanredne uprave su osobni vjerovnici koji u vrijeme otvaranja postupka izvanredne uprave imaju imovinskopravnu tražbinu prema dužniku i/ili povezanim i ovisnim društvima.

  (2) Vjerovnici iz stavka 1. ovoga članka se prema svojim tražbinama razvrstavaju u skupine.

  (3) Prava vjerovnika iz stavka 1. ovoga članka mogu biti drugačija ako je ovim Zakonom tako određeno.

  (4) Nedospjele tražbine dospijevaju otvaranjem postupka izvanredne uprave.

  (5) Ako se na tražbine iz stavka 4. ovoga članka nisu plaćale kamate, smatrat će se da su se na njih plaćale zakonske kamate i tražbine će se smanjiti na iznos koji bi, prema uračunavanju zakonskih kamata za vrijeme od otvaranja postupka izvanredne uprave do dospijeća, odgovarao punom iznosu tražbina."

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve