Vjerovnici odlučuju do kraja siječnja

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 02. siječanj 2017. u 22:00
Ukupne tražbine vjerovnika Badela 1862 iznose 340,7 milijuna kuna/Marko Prpić/PIXSELL

Plan za Badel.

Badel 1862 i Meteor grupa objavili su plan operativnog i financijskog restrukturiranja Badela unutar predstečajne nagodbe, a vjerovnici bi ga trebali potvrditi još ovaj mjesec.

Ponudu za strateškog partnera u Badelu krajem prošloga tjedna predao je i slovački St. Nicolaus, koji smatra da su nepravedno ispali iz igre. Sada su se vratili s ponudom zajedno s domaćim tvrtkama Dalmacijavino i Oštrc. Ponuda im je ostala u vrijednosti 25 milijuna eura za plaćanje vjerovnika, te ulaganje od 46,6 milijuna eura. Zadnju riječ i na tu ponudu dat će vjerovnici.

Vlada je bez obzira na inzistiranje bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića o prekidu natječaja, odlučila nastaviti proces odabira strateškog partnera, a utvrđeno je da je Meteor bolji ponuđač u odnosu na Slovake. Meteor je već ranije otkupio tražbine Erste banke i NLB-a, a navodno je pred potpisivanjem o otkupu tražbina Sberbanke.  Ukupne tražbine vjerovnika Badela 1862 iznose 340,7 milijuna kuna. Prema planu, otkupljene tražbine osiguranih založnim pravom u iznosu od 139,5 milijuna kuna pretvorit će se u temeljni kapital što bi trebalo razdužiti Badel. Kapital će podebljati u predviđenom iznosu od 51 milijun kuna.

Otpis tražbine vjerovnika predviđen je u iznosu od 251,9 milijun kuna. To će omogućiti kroz pet godina svođenje omjera neto duga i EBITDE na oko tri puta, uz zadržavanje razine prihoda od 290 do 350 milijuna kuna godišnje. Sada su na razini od oko 300 milijuna kuna. U tom bi se razdoblju pokrile i sve obveze vjerovnicima. Plan je do 2021. svesti EBITDA maržu na 19 posto. U pasivi bi se zatvorile dugoročne obveze i povećao temeljni kapital, a na strani aktive ostaju sve nekretnine društva koje su bile kolaterala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close