Više putnika i više letova

Autor: Darko Bičak , 11. rujan 2012. u 22:00

Zbog ekonomske krize i propasti nekih operatera Zračna luka Zagreb imala je manje putnika nego lani

Zračni prijevoz u prvih osam mjeseci u Hrvatskoj bilježi rast, a od četiri glavne zračne luke pad od 0,8 posto zabilježila je jedino zagrebačka. No ako bi se gledao samo kolovoz, tada je i Zračna luka Zagreb sa 260.327 putnika imala rast od 4,25 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pleso je u osam mjeseci imalo 1,55 milijuna putnika, a pad je u prvome redu uzrokovala ekonomska kriza koja nije pogodila samo prijevoznike poput Maleva i Spanaira, koji su bankrotirali i prestali letjeti za Zagreb, nego i putnike diljem Europe. U Zagreb su istodobno počeli slijetati španjolski operater Vueling te Qatar Airways koji hrvatsku metropolu preko Budimpešte povezuje s Dohom. Unatoč padu u prvom dijelu godine na Plesu očekuju da će do kraja godine premašiti brojku od 2,3 milijuna putnika, koliko ih je kroz zagrebačku zračnu luku prošlo i lani.

Veći broj turista
Sve dalmatinske zračne luke bilježe fascinantan rast, i broja putnika i zrakoplovnih operacija. Dubrovnik je sa 1,065.327 putnika u prvih osam mjeseci bio druga hrvatska zračna luka po prometu. Zračna luka u Ćilipima imala je rast od 7,7 posto. Ako bi se gledao samo kolovoz, tada rast iznosi 5,7 posto s ostvarenih 279.793 putnika. Dubrovačkoj zračnoj luci je za 0,8 posto porastao i broj zrakoplovnih operacija, na 11.864 unatoč tome što je broj operatera s prošlogodišnjih 71 smanjen na 68. Kroz splitsku je zračnu luku od siječnja do kolovoza prošlo 1,054.866 putnika, što je 6,3 posto više u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. Istodobno je aerodrom u blizini Kaštel Štafilića imao 12.914 polijetanja i slijetanja uz desetak operatera više nego lani. “Novi zrakoplovni operateri u ovoj su godini Air Nostrum, Air Mediterranee, Enter Air, JAT, Alaeo Airlines, Sky Work SA, TUI Airlines Nederland i Transavia”, kaže Pero Bilas, pomoćnik direktora Zračne luke Split. Rekordan mjesečni promet putnika, kao uostalom i u čitavom hrvatskom zračnom prijevozu, zabilježen je u srpnju kad je kroz njihov terminal prošao 293.021 putnik, uglavnom turisti.Najveći rast putnika u prvih osam mjeseci i u samom kolovozu bilježi Zračna luka Zadar. Terminal zračne luke u Zemuniku ove je godine obradio ukupno 274.463 putnika, a samo u kolovozu njih 72.535. Na razini čitave godine ostvaren je rast od 29,4 posto, a prošlog je mjeseca bilo 35,3 posto više putnika nego u kolovozu 2011. Obavljeno je 2916 zrakoplovnih operacija, što je 22,5 posto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine. Tomislav Žepina, voditelj komercijalnih poslova ZL Zadar, objašnjava da u ovogodišnjem razdoblju nije bilo novih operatera, ali su već postojeće kompanije uvele nekoliko dodatnih destinacija i pojačale frekvenciju na postojećim destinacijama.

Aplikacija za iPhone
“Croatia Airlines ove godine ima četiri međunarodne destinacije, i to: Pariz, München, Frankfurt i Zürich. Lufthansa je uvela letove za Berlin i Düsseldorf, a Ryanair od ove godine leti za danski Billund, East Midlands, Karlsruhe i Marseille”, kaže Žepina. Zračna luka Zadar je početkom godine prva u Hrvatskoj izbacila mobilnu aplikaciju za iPhone kojoj je cilj omogućiti lakše snalaženje međunarodnim putnicima koji prolaze kroz Zadar.

Obljetnica

Pola stoljeća ZL-a Zagreb
Zračna luka Zagreb obilježava 50. obljetnicu svojeg postojanja. Vrhunac rođendanske proslave održat će se danas u zagrebačkom kinu Europa gdje se na svečanosti očekuju predstavnici Vlade i Sabora, kao i njihovi partneri iz zrakoplovne industrije te diplomatskog zbora. O povijesti i perspektivi Plesa govorit će aktualni direktor ZL-a Zagreb Tonči Peović.

Komentirajte prvi

New Report

Close