Virovo sjedište po novome je u Zagrebu, razlozi odlaska iz Virovitice poslovni

Autor: Suzana Varošanec , 28. siječanj 2015. u 14:25
Sjedište Vira u Virovitici; Photo: Maja Santosi /PIXSELL

Virovitička šećerana Viro promijenila je svoje sjedište koje se umjesto u Virovitici po novome…

Virovitička šećerana Viro promijenila je svoje sjedište koje se umjesto u Virovitici po novome sad nalazi u Zagrebu, i to u Vukovarskoj ulici u poslovnoj zgradi Green Gold. Uprava Viro tvornice šećera d.d. danas je o tome obavijestila preko Zagrebačke burze. U svojem priopćenju Uprava je navela da je dana 27. siječnja 2015. godine preuzela Rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu kojim je izvršen upis promjene sjedišta Društva te isto sada glasi Ulica grada Vukovara 269 g, Zagreb.

Prema podacima iz sudskog registra promjena sjedišta provedena je još prije tjedan dana, te je ovo u posljednje vrijeme prvi slučaj jedne velike domaće kompanije da se odlučila svoje sjedište registrirati u hrvatskoj metropoli. Razlozi koji su kumovali takvoj odluci, kako doznajemo iz Vira, poslovne su naravi. Naime, u Zagrebu se nalaze gotovo svi kupci Vira, a na ovaj način objedinit će se sve aktivnosti u području prodaje, nabave i financija. 

Inače, na tržištu su odmah krenula različita nagađanja, pa se po nekima može raditi i o potezu kojim se priprema eventualno objedinjavanje virovitičke i županjske šećerane (Sladorane). Što se poreznih razloga tiče, njih praktički isključuje Vlado Brkanić, glavni urednik RRiF-a. "Neki posebni porezni razlozi ne postoje, jedino što će Viru sad biti lakše poslovati jer su bankovne, burzovne i ostale institucije locirane u Zagrebu. Bit će im puno lakše provesti različite operacije", kaže Brkanić. 

Inače, zanimljivo je da se u posljednje vrijeme, kako kaže Brkanić, javljaju slučajevi kada tvrtke mijenjaju sjedište i sele se u Zagreb zbog raznih oblika nadzora, a na koji imaju utjecaj lokalne strukture. Razlozi lokalne prirode naveli su, naime, neke tvrtke da svoje sjedište presele u Zagreb, potvrdio je Brkanić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close