Vipnet za 100 milijuna eura objedinio sve usluge

Autor: Bernard Ivezić , 04. prosinac 2012. u 22:01
Novi tehnološko-poslovni centar Vipneta u Zagrebu na 5400 kvadrata/Željko Lukunić/PIX

U otvaranje nove tehnološko-poslovne zgrade u Zagrebu uloženo je više od 50 milijuna kuna.

Vipnet je u utorak objavio da je nakon godinu i pol dana završio sto milijuna eura vrijedno restrukturiranje kompanije. Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta ističe da su time postali operater s najbržom fiksnom telekomunikacijskom mrežom u Hrvatskoj i jedini koji nudi sve mobilne i fiksne usluge objedinjene u pakete. Restrukturiranje Vipneta započelo sa 690 milijuna kuna teškim preuzimanjem B.neta, što je najveća akvizicija na domaćem telekomunikacijskom tržištu dosad. Završilo je pak s otvaranjem novog tehnološkog-poslovnog centra za nadzor i upravljanje svim Vipnetovim mrežama što je investicija vrijedna više od 50 milijuna kuna.

Izvan LTE-a
"Dosta se pričalo o investicijama u telekomunikacije, ali Vipnet je u praksi pokazao što to stvarno i znači jer smo s 194 milijuna kuna ulaganja u prvih devet mjeseci lani ove godine povećali investicije na 304,3 milijuna kuna i to ne računajući 150 milijuna kuna koje ćemo do kraja godine uložiti u kupnju digitalne dividende i našu LTE budućnost te ne računajući posljednje tromjesečje", ističe Pejković.Dodaje da ulaganja u telekomunikacije treba promatrati kroz prizmu potreba korisnika te da bi zato, tvrdi, najveća tehnološka glupost bila sada sva ulaganja usmjeriti samo u LTE."Prema procjenama iz industrije operateri moraju nastaviti ulagati i u GSM, jer većina korisnika još uvijek nema mobitele koji koriste 3G, ali i u 3G jer se na tržištima EU očekuje da će tek 2017. ta tehnologija doživjeti vrhunac nakon čega bi joj primat trebao preuzeti LTE", kaže Pejković. Dodaje da su sva njihova ulaganja bila usmjerena na traženje novog područja u kojem kompanija može rasti u budućnosti jer će stroga EU regulativa ukinuti neke vrlo unosne poslove poput međunarodnog roaminga.Ističe da je jako zadovoljan rezultatom restrukturiranja, posebno pripajanjem B.neta u Vipnet. "Završili smo kompletnu integraciju čime B.net poslovanje vodi kroz marketing i prodaju, a sav ostali tehnološki razvoj radi Vipnet", kaže Pejković.

Rast u paketima
Naglašava da su osim konsolidacije troškova, integracija i restrukturiranje kompanije donijeli mnogo prostora za povećanje broja korisnika i rast prihoda. Prihod Vipneta u prvih devet mjeseci ove godine ostao je 314 milijuna eura, ali je operativna dobit porasla 9,5 posto i EBIT 16,1 posto.S izuzetkom broja ukupnog broja mobilnih korisnika, Vipnet bilježi snažan rast broja korisnika mobilnog i fiksnog interneta te ukupnog broja fiksnih korisnika."Bilježimo snažan rast broja korisnika koji koriste više usluga, te imamo prostora za rast u svim segmentima", zaključuje Pejković.

Izvozni centar

Nadziru 150 Vipnetovih i 120 međunarodnih usluga

Nova Vipnetova tehnološko-poslovna zgrada osim što objedinjuje nadzor svih 150 Vip, Tomato i B.net usluga također isto radi za članice grupe Telekom Austria iz Slovenije, Srbije, Bugarske, Bjelorusije i Austrije. Njima izvozi nadzor za 120 različitih usluga. Zgrada, koja je dobila energetski certifikat B, ima 5421 kvadrat, vlastito napajanje kapaciteta 6MVA te jednu opremljenu serversku salu sa 40 ormara i dvije spremne za proširenje kapaciteta u budućnosti sve rađene sukladno Tier3 standardu.

Komentirajte prvi

New Report

Close