Vipnet ušao na tržište koje se ove godine udeseterostručilo

Autor: Bernard Ivezić , 29. prosinac 2010. u 22:00

Zakonska regulativa otvorila novo IT tržište

Mobilni operater Vipnet ušao je na tržište nadzora radnog vremena ponudivši istoimenu uslugu. Riječ je o tržištu koje je od sredine ove godine u Hrvatskoj doslovno eksplodiralo. Marko Kovač, direktor tvrtke Mobilna informatika koja je ekskluzivno za Vipnet razvila novo rješenje, kaže da zbog novog Zakona o radu od lipnja ove godine svi pravni subjekti u Hrvatskoj moraju voditi vrlo detaljnu evidenciju radnog vremena.“Zbog nove zakonske regulative tržište za ovu uslugu je znatno naraslo jer u Hrvatskoj samo tvrtki ima oko sto tisuća a sve one moraju voditi evidenciju o radnom vremenu”, pojašnjava Kovač.

Visoke kazne
Dodaje da nova regulativa propisuje kazne od 61 do 100 tisuća kuna za tvrtke koje ne poštuju taj novi propis. Jasmina Lukačević, konzultantica tržišnog lidera u softveru za ljudske resurse u Hrvatskoj HRPro-a ističe da su primjetili da je upravo modul za evidenciju radnog vremena ove godine bio jedan od najtraženijih.“Primjetili smo da su većina postojećih i svi novi korisnici tražili taj modul kako bi se uskladili sa zakonskom regulativom”, kaže Lukačević. Softver HRPro u Hrvatskoj ima 35.000 korisnika među kojima su Hrvatski telekom, Vipnet, Konzum, Zvijezda, RTL Televizija i Croatia airlines. Lukačević dodaje da su svojim korisnicima, koji su već kupili taj modul, omogućili besplatnu nadogradnju. “Iznimka su bili oni koji su imali stare verzije evidencije radnog vremena jer su oni morali kupiti određena proširenja stare verzije ili preći na novu verziju”, kaže Lukačević.Krešo Vrkić, direktor zagrebačke tvrtke N-Lab koja je izradila vlastitu aplikaciju za nadzor radnog vremena zvanu Radnici i radno vrijeme RRV kaže da se od lipnja do danas broj konkurenata na tom tržištu udeseterostručio. “Nama je to jedan od traženijih proizvoda, ali na njemu se ne mogu očekivati veliki profiti jer se konkurencija udesetorostručila”, kaže Vrkić. Dodaje da u osnovnoj verziji nije riječ o zahtjevnoj aplikaciji pa su je stoga odlučili razviti svi od proizvođača softvera za ljudske resurse preko onih koji rade ERP aplikacije do onih koji nude različite kartične sustave za evidenciju dolazaka na posao. Tomislav Turčinov iz Špica sustava koji posjeduju vlastito cjelovito rješenje za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena Time&Space kaže da se rješenja najviše razlikuju u mogućnostima. Špica primjerice može povezati podatke koje skupi o dolascima na posao sa ERP sustavom na temelju čega se potom mogu izračunati plaće, a dodatno u suradnji s T-Mobileom, čiji je partner, nudi mogućnost i udaljenog nadzora radnog vremena. “Naša rješenja koriste tvrtke od petanestak do nekoliko tisuća ljudi, među inima brodogradilište 3. maj u Splitu”, ističe Turčinov. Slična rješenja nude tvrtke poput Data-Linka, Nemus Lexa i Mag informatike. Upravo ovaj potonji prodaje sličan koncept Vipnetovom. Njihova softverska usluga za nadzor radnog vremena MAG-ERA ove je godine osvojila srebrnu medalju na sajmu inovacija ARCI 2010. Aplikacija se iznajmljuje ovisno o broju radnika i to na mjesečnoj bazi a u Hrvatskoj je koriste Coca-Cola, Merkur osiguranje i hoteli Sheraton.

Puna automatizacija
U Vipnetu navode da će prve korisnike nadzora radnog vremena početi spajati prvi radni dan u 2011. godini. U Vipnetu dodaju da je uslugu potvrdio RRiF te da je potpuno usklađena s regulativom. Marko Kovač iz tvrtke koja je proizvela taj softver naglašava da manje tvrtke trenutno još uvijek pokušavaju voditi evidenciju pomoću Excel tablica. “Ručno praćenje tog posla je vrlo teško i zahtjevno, a rješenje koje smo razvili taj proces potpuno automatizira”, zaključuje Kovač.

IT oblaci

Mobilne usluge u oblacima
Mobilni operateri u Hrvatskoj počeli su razvijati ICT usluge koje nude po novoj paradigmi u računarstvu zvanoj računarstvo u oblacima ili cloud. Najdalje je u tom smislu otišao Vipnet, koji uz već poznate usluge poput web hostinga i outsourceinga plaćanja nudi četiri usluge u outsourcing usluge: nadzor brodova, nadzor prodaje, auto nadzor i najnoviju nadzor radnog vremena. Najveći mobilni operater T-Mobile nudi slične usluge ali putem svojih partnera koji izravno prodaju te usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close