Vijest da CO pikira Dunav osiguranje lansirala Adris

Autor: Ana Blašković , 07. veljača 2017. u 22:01
Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adrisa/Goran Stanzl/PIXSELL

CO bi postao vodeći osiguravatelj na tržištu Srbije na kojem se godišnje ubere 670 mil. eura premije pa je dionica matične kompanije u utorak bila hit na burzi.

Nakon što se u medijima pojavila vijest da Adris, odnosno njegova osiguravateljna uzdanica Croatia osiguranje, želi preuzeti srpsko Dunav osiguranje, dionica Adrisa je jučer bila burzovni hit.

Promet povlaštenom dionicom dosegnuo je 10,5 milijuna kuna (više od trećine prometa dionicama na ZSE) uz 1,8 posto rasta cijene, dok je blok transakcijom redovnom dionicom protrgovano 15,8 milijuna kuna. Seebiz.eu neslužbeno doznaje da CO pokazuje interes za preuzimanjem Dunava da osigura jaču poziciju na regionalnom tržištu te da bi Vlada Srbije za svoj udjel mogla tražiti oko 110 milijuna eura.

Na naš upit jesu li informacije točne iz Adrisa su nam kratko odgovorili da je "riječ je o spekulacijama koje Adris ne komentira". Ipak, Seebizu su bili nešto rječitiji otkrivši da novih činjenica nema. "Možemo tek ponoviti da nam je, kao i u svim našim drugim poslovima tako i osiguranju, cilj postati regionalnim liderom. Uz organski rast, ne isključujemo i mogućnost akvizicija u tom dijelu posla", kazali su u Adrisu.  

Jačanje regionalne prisutnosti najvećem domaćem osiguravatelju zasad zapinje. Interes za povećanjem udjela u slovenskom Sava Reu ne skrivaju, no Agencija za zavarovalni nadzor, pandan Hanfe, projekt je zaustavila s obrazloženjem da je kompanija rizična zbog izloženosti hrvatskim državnim obveznicama, argument koji CO pobija.

U Srbiji od 2003. u svom vlasništvu već imaju Milenijum osiguranje s tek 3,15 posto tržišnog udjela. S Dunavom u portfelju, Croatia bi  postala vodeći osiguravatelj na susjednom tržištu s oko 30 posto udjela na kojem je, prema posljednjim dostupnim podacima za 2015., prikupljeno 670 milijuna eura premije, visokih 13 posto više nego godinu ranije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close