VIDEO: NineSigma već obučava u Vrbovcu

Autor: Danijela Jozić / VLM , 28. veljača 2013. u 11:03
Tomislav Smolić, Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Tomislav Smolić iz Agrokora govori o ulasku koncerna na jednu od najjačih svjetskih mreža za otvorene inovacije NineSigma.

Za otprilike mjesec i pol dana koncern Agrokor će na jednoj od najjačih svjetskih mreža za otvorene inovacije NineSigma oglasiti svoj prvi zahtjev u kojem traži rješenje inovatora i znanstvenika. Što će to točno biti, još nije određeno, ali nije isključeno da prvi zahtjev možda dođe upravo iz PIK-a Vrbovec, koji je prvi na listi Agrokorovih kompanija u kojoj ovih dana stručnjaci NineSigme kreću s edukacijama. Agrokor je jednoipolgodišnji ugovor s NineSigmom potpisao početkom veljače, čime se pridružio vodećim multinacionalkama koje koriste usluge tzv. otvorenih inovacija. Pojednostavljeno, riječ je o mreži koja okuplja više od dva milijuna znanstvenika koji nude pomoć u pronalaženju inovativnih rješenja za različite industrije. O tome što ugovor sa Amerikancima znači za koncern, pojasnio nam je Tomislav Smolić, izvršni direktor Agrokorovog sektora za razvoj i istraživanje.

Pripreme za potpisivanje ugovora s NineSigmom trajale su godinu dana. Zašto tako dugo i je li bilo zahtjevno?
Nije bilo jednostavno. To je velik i zahtjevan projekt koji pretpostavlja promjenu inovacijske kulture u čitavom Agrokoru. Najprije smo koncept otvorenih inovacija morali prezentirati u svim našim kompanijama te procijeniti stupanj inovacijske kulture koji nije isti u svakoj od njih. Morali smo pritom dobiti podršku ključnih menadžera na svim razinama upravljanja. Osim pristupa globalnoj inovacijskoj zajednici, projekt podrazumijeva i izgradnju interne mreže znanja što znači da smo morali izgraditi unutarnju kolaboracijsku platformu – to je neka vrsta Agrokorove društvene mreže. Usto smo razvili informatičku aplikaciju kroz koju svaki od naših 40 tisuća zaposlenih na jednom mjestu može iznijeti svoju ideju.

VIŠE U POSEBNOM PRILOGU HRVATSKA 2020

Komentirajte prvi

New Report

Close