O 'pljenidbi' Sberbanke: 'Većinski udjel Agrokora u Mercatoru nije založen'

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Iz Agrokora su u utorak izvijestili kako je Agrokor d.d. vlasnik 69,57 posto Mercatora i kako to vlasništvo Agrokora nije založeno niti na bilo koji način dovedeno u pitanje, a Sberbank može pokrenuti postupak ovrhe samo nad imovinom u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V.

"Agrokor d.d. je vlasnik 69,57 posto Mercatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje. Sva vlasnička prava u Mercatoru Agrokor d.d. ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udjela", navodi se u odgovoru Agrokora na upit Hine nakon napisa u slovenskim medijima da je ruska banka Sberbank počela "plijeniti" 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V.

U odgovoru Agrokora navodi se i da je manjinski udio od 18,53 posto Mercatora u vlasništvu Agrokor Investments B.V., a ne Agrokora d.d., jer je ova kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića.

"Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe", ističu iz Agrokora.

Kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave, navode iz koncerna.

"Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., a navedeni manjinski udio u Mercatoru, kao što smo pojasnili, to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaj na budućnost Mercatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d.", ističe se u priopćenju Agrokora.

Slovenski mediji u utorak su, pozivajući se na agenciju Bloomberg, objavili kako je ruska banka Sberbank počela "plijeniti" 18,53 posto dionica Mercatora koji su trenutačno u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor B.V.

Sberbank, koji je jedan od većih kreditora posrnulog koncerna Agrokora, prema navodima slovenskog poslovnog lista, zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu namjerava zadržati do kraja lipnja, a onda ga prodati kako bi djelomično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve