Veća potrošnja donosi i veće nagrade

Autor: Tin Bašić , 24. svibanj 2011. u 22:00

Na tržištu ima sve više kartica koje banke izdaju u suradnji s tvrtkama nudeći kupcima popuste za kupnju u određenim trgovinama

U posljednjih gotovo deset godina sektor maloprodaje svojim je kupcima omogućio razne oblike nagrađivanja kako bi se građane potaknulo na dodatnu potrošnju. Sustav “ako potrošiš više, veća ti je nagrada”, mnogi trgovci su počeli primjenjivati kako bi zadržali postojeće kupce, ali privukli i nove. Međutim, pored raznih kartica kojima se skupljaju bodovi trgovci su, između ostalih, u posljednjih nekoliko godina u suradnji s bankama počeli nuditi kartice, bilo kreditne, bilo debitne, kojima se osim njihove osnovne funkcije nudi i nagradni program te skupljanje različitih bonusa koji se poslije “pretvaraju” u popuste. Tako domaće banke svojim klijentima nude pogodnosti u suradnji s Croatia Airlinesom, Hrvatskim autoklubom, šoping-centrom Avenue Mallom, lancem parfumerija Iris, časopisom Elle, trgovinom ShoeBeeDo i mnogim drugima. Donosimo kratak pregled kartica koje građani mogu birati u svojim bankama kako biste stekli pravo na određene popuste.

Zagrebačka banka
Između ostaloga, Zagrebačka banka u ponudi ima Visa Avenue Mall kreditnu karticu koja osim različitih načina otplate troškova prilagođenih željama i mogućnostima korisnika donosi popuste prilikom plaćanja u šoping-centru Avenue Mall te nagrađuje svoje korisnike. “Visa Avenue Mall je revolving kreditna kartica koja omogućuje plaćanje roba i usluga te podizanje gotovine na svim prodajnim i isplatnim mjestima u Hrvatskoj i u inozemstvu koja nose znak Visa”, poručuju u Zabi. Tu karticu građani mogu koristiti za sva plaćanja u trgovačko-uslužnoj mreži na milijunima prodajnih mjesta i 1,8 milijuna bankomata u zemlji i svijetu. Pravne osobe u Zabi mogu tražiti i Visa Electron Affinity, člansku iskaznicu i platežnu karticu u jednom. To je kartica namijenjena članovima pojedinih udruženja, a može se koristiti kao identifikacijska kartica ili identifikacijska i platežna kartica za podmirenje troškova na prodajnim mjestima i podizanje gotovine na isplatnim mjestima i bankomatima u zemlji i inozemstvu. Osim “klasičnih” kartica Zaba u svom posebnom programu nudi dvije vrste kartica – MultiPlusCard te karticu za obrtnike. MultiPlusCard izrađena je u suradnji s Konzumom, Tiskom, Tisak media centrom, Kozmom, Atlas Airtoursom i T-Mobileom. Učlanjivanjem u program nagrađivanja za svaku kupnju u zemlji i inozemstvu građani se nagrađuju bodovima, a ako kupuju na prodajnim mjestima partnera, ostvaruju dvostruke bodove. Program Obrtnik i partner ima za cilj promociju, usklađivanje i zastupanje zajedničkih interesa hrvatskog obrtništva.

PBZ
American Express nudi karticu u suradnji s Croatia Airlinesom kojom se omogućuje skupljanje nagradnih milja Miles & More. Jedna milja za četiri potrošene i uredno plaćene kune kod Premium te za pet kuna kod Standard kartice. “Određen broj skupljenih milja omogućuje zamjenu za aviokartu letom Croatia Airlinesa ili drugom partnerskom zrakoplovnom kompanijom, za boravak u partnerskim hotelima ili unajmljivanje vozila u partnerskim rent-a-car kućama”, poručuju u PBZ Cardu. Korištenjem ove kartice klijenti imaju i mogućnost korištenja revolving kredita PBZ-a, putno osiguranje, ako je karta plaćena Croatia Airlines American Express kreditnom karticom, osiguranje od nezgode, mogućnost podizanja gotovine u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim CA-a PBZ Card još je 2002. godine izdao karticu u suradnji s Konzumom. Ona se može koristiti u cijelom svijetu, a klijenti imaju mogućnost korištenja revolving kredita PBZ-a u iznosu od 6000 do 60.000 kuna, podizanja gotovine do 2000 kuna u Hrvatskoj i 600 eura u inozemstvu u razdoblju od 30 dana. Plaćajući Konzum American Express kreditnom karticom u Konzumu, mogu se skupljati bodovi u njihovu nagradnom programu po omjeru za svake potrošene tri kune dobiva se jedan bod, a skupljeni bodovi mogu se koristiti kod više partnera.

Erste banka
Korisnici MasterCard kartice u ovoj banci mogu zatražiti Elle MasterCard. Ta je kartica izrađena u suradnji s magazinom Elle, a donosi popuste na odabranim prodajnim mjestima. Namijenjena prije svega ženskoj populaciji. Također je izrađena “co-brand” kartica s Hrvatskim lovačkim savezom. Svi koji koriste Visu, a često se voze avionom, imaju mogućnost zatražiti karticu u suradnji s Croatia Airlinesom gdje sudjeluju u programu Miles & More. Može se zatražiti ili samostalno ili u paketu s Diners Club karticom. “Zatraži li se samostalno, korisniku svakih 14 kn donosi jednu milju za kupnje u Hrvatskoj i inozemstvu, a zatraži li se u paketu s Diners Club karticom, korisniku svakih 7 kn donosi jednu milju, ali za kupnje u inozemstvu”, objašnjavaju u Erste Card Clubu (ECC). Pored debitnih kartica klijenti banke mogu zatražiti i kreditnu karticu u suradnji s Croatia Airlinesom. Korištenjem te kartice osim skupljanja nagradnih milja mogu podizati i gotovinu, kupovati gorivo, kupovati zrakoplovne karte CA i svih članica udružena Star Alliancea, hotelski smještaj itd. Pored zrakoplova korisnici mogu zatražiti i kreditnu karticu koja je napravljena u suradnji s Hrvatskim autoklubom. “Korisnicima donosi automatsko članstvo u Hrvatskom autoklubu, što im omogućuje pomoć na cesti 24 sata, na svim prometnicama u Hrvatskoj”, kažu u ECC-u. Karticom se ostvaruju popust na kasko osiguranje do 15 posto te sudjelovanje u nagradnom programu.

Raiffeisen
RBA svojim klijentima nudi Visa karticu napravljenu u suradnji s parfumerijom Iris. Korisnici imaju pogodnosti pri kupnji na prodajnim mjestima parfumerije Iris, ali i Castello robne kuće, Accessorizea, Manga, Palmersa, Marelle, Marine Rinaldi, Promoda, Okaidija, Wolforda, Evite Peroni. Osim toga iz mjeseca u mjesec čekaju ih darovi iznenađenja. Također imaju odobren iznos za potrošnju, mogućnost podizanja gotovine na više od 2500 bankomata u zemlji, od toga više od 420 bankomata Raiffeisen banke te na milijun bankomata u inozemstvu. Također imaju beskamatnu odgodu plaćanja i do 45 dana u slučaju podmirenja troškova u cijelosti.

Hypo Alpe-Adria
Ova banka svojim klijentima nudi dvije vrste kartica. U suradnji s trgovinom ShoeBeDo izrađena je Visa Classic univerzalna kartica koja se može koristiti na svim prodajnim mjestima koja i inače prihvaćaju Visa kartice. Klijentima se nudi i kartica izrađena u suradnji s Grawe osiguranjem, a pomoću nje korisnici imaju mogućnost koristiti revolving kredit te police osiguranja. “Obveza korisnika Visa ”co-branded“ Grawe kreditne kartice je uplatiti jedanput mjesečno minimalni iznos, odnosno 5 posto od ukupnog duga. Iznos minimalne uplate će automatski teretiti tekući račun korisnika otvoren u banci”, objašnjavaju u Hypo banci. U Hrvatskoj poštanskoj banci u svom asortimanu još nemaju “co-branded” kartice, ali poslovnim subjektima nude nekoliko vrsta poslovnih kartica. U SG – Splitskoj banci također još nemaju “co-branded” kartice, ali se priprema suradnja s Nogometnim klubom Hajduk.

Komentirajte prvi

New Report

Close