Varteks želi izdati nove dionice, uputio poziv investitorima i naveo razloge

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. srpanj 2019. u 17:05
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Varteks je u srijedu putem Zagrebačke burze pozvao na iskazivanje interesa za sudjelovanje u postupku povećanja temeljnog kapitala i izdavanju novih dionica u visini do 25 posto iznosa temeljnog kapitala, napominjući da se pripremi transakcije neće pristupiti ako interes bude manji od 10 milijuna kuna ili ako ponuđena cijena po dionici bude manja od 16,90 kuna.

"Na iskazivanje interesa za sudjelovanje u postupku povećanja temeljnog kapitala, uplatom u novcu, pozivaju se prvenstveno kvalificirani ulagatelji, ali i ostale pravne i fizičke osobe", navodi se u pozivu te dodaje kako se u postupku povećanja temeljnog kapitala mogu izdati 1.026.671 dionice, koje s obzirom na postojeći broj dionica od 4.106.686, predstavljaju 25 posto postojećeg temeljnog kapitala. 

Iz Varteksa ističu da će temeljem poziva i "isključivo pod pretpostavkom da postoji interes ulagatelja za sudjelovanje u dokapitalizaciji", naknadno donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala, cijeni dionica i svim drugim uvjetima relevantnim za ulagatelje.

Zainteresirani ulagatelji interes mogu iskazati u roku sedam dana od objave poziva, a u njemu trebaju navesti i ukupan iznos ulaganja u dionice i iznos ulaganja po dionici (za nove dionice nominale 10 kuna) te ostale informacije bitne za iskaz interesa i za ulagatelja. 

"Pripremi transakcije i poduzimanju svih drugih potrebnih radnji (donošenju odluke od strane Uprave i Nadzornog odbora), neće se pristupiti ukoliko ukupni iskazani interes za sudjelovanje u postupku povećanja temeljnog kapitala od strane svih potencijalnih ulagatelja, bude manji od 10 milijuna kuna ili ako ponuđena cijena po dionici bude manja od 16,90 kuna, što predstavlja prosječnu ponderiranu cijenu na Zagrebačkoj burzi u prethodna tri mjeseca", najavljuju iz varaždinske tekstilne tvrtke. 

Varteks je uz poziv za dokapitalizaaciju danas objavio i "Ključne elemente plana poslovanja za 2019." u kojima iznosi i revidirani plan poslovanja koji je Uprava u lipnju predstavila Nadzornom odboru, a Nadzorni odbor ga je i prihvatio. 

Prema tom novom planu, u ovoj se godini predviđa rast poslovnih prihoda Varteks grupe na 179,7 milijuna kuna, naspram 155,2 milijuna kuna prošle godine, a pad poslovnih rashoda na 175,4 milijuna kuna (lani 178,9 milijun kuna). Ukupni se prihodi planiraju u iznosu od 180,7 milijuna kuna, a ukupni rashodi na 180,6 milijuna kuna.

Projekcije su, kako navode, bazirane na najsvježijim informacijama o poslovanju. Primjerice, predviđen je rast prihoda od maloprodaje od 60 posto u odnosu na 2018., a projekcije su potkrijepljene ostvarenjem u prva dva kvartala pri čemu su prihodi od maloprodaje, prvenstveno vlastite mode, u drugom kvartalu bili veći za 92 posto nego u prvom i za 90 posto veći nego u drugom kvartalu prethodne godine.

"Uprava vjeruje u pozitivan nastavak rasta prihoda od maloprodaje između ostaloga i zbog izrazito uspješnog repozicioniranja branda, predstavljanja novih kolekcija, značajnog ciljanog povećanja zaliha ključnih artikala, posebno odijela i kaputa, skorašnjeg daljnjeg otvaranja novih dućana, odličnom izvedbom online dućana, pilot projektom izvoza u druge zemlje EU preko online dućana itd.", ističu iz Varteksa. 

Navode i kako je u ovom trenutku društvu potrebna dodatna likvidnost zbog više razloga – dospjele obaveze iz prethodnih razdoblja, značajnija proizvodnja za vlastite potrebe zbog godišnjeg ciklusa i rasta maloprodaje uz ujedno manje usluga (šivanja) za druge, nabava repromaterijala (tkanine i ostalo) za vlastitu proizvodnju za buduća vremenska razdoblja.

Sve ovo, kako ističu, se događa u uvjetima kad financijske institucije praktički uopće ne financiraju obrtni kapital društva.

Uprava Varteksa vjeruje da bi uspješan upis izdanja dionica "zadovoljio potrebe za likvidnošću te uspješno pokrenuo zamašnjak samoodrživog financiranja temeljenog na pozitivnom toku novca od poslovanja". 

Inače, Varteks je početkom ožujka pozvao na iskazivanje interesa za sudjelovanje u postupku povećanja temeljnog kapitala i/ili izdavanje zamjenjivih obveznica, no početkom travnja je objavio da se proces dokapitalizacije neće provesti, jer je interes potencijalnih ulagatelja bio manji od 10 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close