Varteks korak bliže dobivanju kredita od 10 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. srpanj 2013. u 14:16
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Nakon jučerašnje potvrde Trgovačkog suda u Varaždinu o pokretanju planu financijskog restrukturiranja, to bi značilo “spas” tvrtke, kaže Štromar.

Nakon današnjeg zajedničkog sastanka predstavnika Ministarstva financija, HBOR-a, Zagrebačke banke i članova Uprave Varteksa ta je varaždinska tekstilna tvrtka korak bliže dobivanju kredita od 10 milijuna eura koji bi značio isplatu zaostalih plaća zaposlenicima, otpremnina višku radnika i pokretanje proizvodnje.

Potvrdio je to za Hinu župan Varaždinske županije i jedan od inicijatora današnjeg sastanka u Zagrebu Predrag Štromar.

Nakon jučerašnje potvrde Trgovačkog suda u Varaždinu o pokretanju planu financijskog restrukturiranja, to bi značilo "spas" tvrtke, kaže Štromar.

Po njegovim riječima, na sastanku je dogovoreno da do ponedjeljka Uprava Varteksa ponudi dovršen prijedlog sporazuma HBOR-u i ZABA-i sa jasnim jamstvima za novi kredit odnosno koje će nekretnine Varteks ponuditi kao garanciju za novi zajam.

U isto vrijeme Uprava mora namiriti dugove prema poslovnim bankama po prethodnim zajmovima, budući da je jedan od uvjeta HBOR-a, odnosno Ministarstva financija, da tvrtka 'očisti' svoja dugovanja prema bankama kako se sredstva novog kredita ne bi koristila za otplatu dugova po prethodnim obvezama.

Riječ je o otplati kredita bankama, među kojima su Raiffiesen i Privredna banka Zagreb, pojašnjava Štromar ističući da će se ti dugovi riješiti također ponudom nekretnina tvrtke tim bankama. Štromar dodaje da jedino nekretnine u kojima se odvija proizvodnja ne mogu biti predmet dogovora i namirenja starih dugova.

Štromar je optimističan u pogledu rješavanja problema i dobivanja kredita koji za Varteks znači isplatu zaostalih plaća zaposlenicima, zatim isplatu otpremnina višku radnika te pokretanje proizvodnje. Riječ je o kreditu u iznosu od 10 milijuna eura od kojih bi HBOR i ZABA svaki trebali osigurati polovicu iznosa.

Varaždinski Trgovački sud jučer je donio konačnu potvrdu o prihvaćanju i provođenju plana predstečajne nagodbe varaždinske tekstilne tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close