Valamar zabilježio pad operativne dobiti, priprema novi ciklus ulaganja

Autor: Marija Crnjak , 17. veljača 2014. u 22:00
Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar Adria Holdinga/Anto Magzan/PIXSELL

Poslovni rezultati najveće domaće hotelijerske kompanije lošiji pod pritiskom ulaganja u održavanje objekata.

Turistički Valamar Adria Holding prošle je godine ostvario operativnu dobit iz poslovnih aktivnosti od 41,3 milijuna kuna ili 12 posto manje nego godinu ranije.

U Holdingu pad objašnjavaju planiranim i pojačanim investicijskim održavanjem turističkih objekata koja su zadnjih godina bila odgađana, a koja su nužna za održavanje konkurentnosti. Ukupna konsolidirana neto dobit iznosila je 180,3 milijuna kuna nakon jednokratnog efekta povećanja vrijednosti odgođene porezne imovine pri pripajanju društva Dubrovnik Babin kuk Riviera Adriji. Konsolidirani ukupni prihodi Valamar Adria holdinga d.d. u 2013. godini iznosili su 1.174 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje iz strateške turističke djelatnosti iznosili 1,05 milijarde kuna, te su u odnosu na 2012. godinu veći za 71 milijun kuna ili 7,3 posto, naveli su u Valamaru. Valamar je ostvario 4.179.127 noćenja, što je porast od oko dva posto u odnosu na 2012. godinu.

"Značajan rast nodenja ostvaren je u destinaciji Krk kao rezultat uspješnog ulaganja i širenja ponude u segmentu kampinga, dok je u Poreču i Dubrovniku došlo do pada broja nodenja u odnosu na 2012. godinu za dva odnosno jedan posto, a Rabac je ostvario rast od jedan posto. Porast prihoda od prodaje najvedim je dijelom rezultat rasta prosječne cijene od oko pet posto koji su omogućila velika ulaganja u Valamarove objekte posljednjih godina", navode u Valamaru.

Članica Uprave Ivana Budin Arhanić najavila je nova ulaganja za ovu godinu od 350 milijuna kuna, čime će se, kako je kazala, ukupna ulaganja Valamar grupacije u zadnjih 12 godina dosegnuti 2 milijarde kuna. Osim toga, najavila je da su u pripremi projekti za slijedeći investicijski ciklus od 2015. vrijedni više od 400 milijuna kuna.  Od ulaganja za ovu godinu najvažnije su u hotel Valamar Dubrovnik President, hotel Argosy u Dubrovniku i hotel Zagreb u Poreču, a najveće ulaganje od 188 milijuna kuna bit će u Valamar Isabella Island Resort na otočiću Sveti Nikola preko puta porečke rive. 

Komentirajte prvi

New Report

Close