Utvrđeno: Obveze Zvečeva 230 mil. kn

Autor: Suzana Varošanec , 20. rujan 2017. u 22:00
Opstanak požeškog konditora je od velikog interesa za sve, kaže povjerenik/Boris Ščitar/PIXSELL

Uskoro izjašnjavanje vjerovnika.

Utvrđene tražbine u predstečaju Zvečeva iznose 230 mil. kn, a osporene 4,5 mil. kn zbog čega su 3 vjerovnika upućena na parnicu protiv dužnika.

Rezime je to jučerašnjeg ročišta nakon kojeg nam je povjerenik Milan Nakić rekao kako se i "ovdje pokazuje da je sadržajno nespretno sastavljen obrazac prijave tražbine vjerovnika kod razgraničenja dospjelih od nedospjelih što stvara zabune kod vjerovnika, ali i da Fina nije dorasla svom poslu u predstečaju".  Evidentne su Finine greške, što nam stvara probleme u provedbi zakona, kaže Nakić.

Sljedeći korak je zakazivanje ročišta radi izjašnjavanja vjerovnika o planu restrukturiranja, a to se očekuje u roku od 30 dana od pravomoćnosti rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama. Planom je predviđen otpis 70% obveza te isplata 30% kroz pet godina, s time da se tražbine do 100.000 kuna isplaćuju u cijelosti. Prema Nakiću, Zvečevo stabilno posluje i financijski učinci su povoljni, raste proizvodnja i prodaja i na domaćem i na stranom tržištu ostvaruju se svi planovi.

Plaće se isplaćuju na vrijeme, zaposleno je više od 300 radnika, no zbog rasta psolovanja postoji tendencija rasta zapošljavanja. Od razlučnih vjerovnika jedino se država odrekla prava na odvojeno namirenje, pa će biti u kategoriji vjerovnika koji nemaju osigurane tražbine. Na ostale razlučne vjerovnike, tj. banke plan restrukturiranja ne djeluje. "Zvečevo je značajna tvrtka s brendiranim proizvodima, od velikog interesa za regiju i šire. Njegov je opstanak od velikog interesa za vjerovnike, ali i za cijelu zajednicu", zaključuje Nakić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close