Usporedba relativnih pokazatelja efikasnosti jadranskih luka

Autor: Poslovni.hr , 10. rujan 2013. u 10:39
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Poslovni i edukacijski portal iCapital danas je odlučio suočiti tri regionalne jadranske luke, Luku Koper, Luku Rijeka i Luku Ploče, na način da su izračunali pokazatelje relativne efikasnosti pojedine luke u odnosu na teretni promet.

Poslovni i edukacijski portal iCapital danas je odlučio suočiti tri regionalne jadranske luke, Luku Koper, Luku Rijeka i Luku Ploče, na način da su izračunali pokazatelje relativne efikasnosti pojedine luke u odnosu na teretni promet.

Njihovu analizu prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Koper izgleda najefikasnije u pogledu generiranja prihoda po toni teretnog prometa, dok su Ploče na drugom mjestu. Ipak, Koper i Ploče također ostvaruju i više operativne troškove po toni teretnog prometa u odnosu na Rijeku. Uzrok tome može ležati u popratnim uslugama koje generiraju dodatne troškove, ali i pomažu da prihodi prijeđu točku pokrića, barem u slučaju Luke Koper. Struktura teretnog prometa luke također može imati značajan utjecaj na promatrane pokazatelje, s obzirom da neki tipovi tereta zahtijevaju ulaganje manje resursa, ali se na njima postižu i niže marže.

Ipak, posljednji grafikon otkriva da je Koper znatno efikasnija luka u pogledu korištenja radne snage, budući da je u stanju pretovariti gotovo 18 tisuća tona tereta po zaposleniku u godini, u odnosu na 6 tisuća u Rijeci i 3,5 tisuće u Pločama.

 

 

 

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close