Uspon između 1966. i 1969.

Autor: Saša Vejnović , 27. siječanj 2011. u 22:00

Do postanka današnjega dioničkog društva kompanija je prošla nekoliko faza obilježenih raznim spajanjima i mijenjanjem naziva

I Zagrebačke pekarne Klara su među kompanijama čiji korijeni sežu od 19. stoljeća. Na istim lokacijama na kojima i danas posluje Klara osnovane su pekarne. No do postanka današnjega dioničkog društva kompanija je ipak prošla nekoliko faza obilježenih raznim spajanjima i mijenjanjem naziva.

Nacionalizacijom i objedinjavanjem pekarskih zadruga nakon Drugoga svjetskog rata osnovano je Gradsko pekarsko poduzeće koje je bilo preteča današnje tvrtke. Gradsko pekarsko poduzeće je od 1952. do 1962. bilo podijeljeno na 16 samostalnih pekarskih poduzeća. Zagrebački paromlin i još deset drugih pekarskih poduzeća integrirali su se 1962. u zajedničko poduzeće Pek-Mlin, koje godinu dana poslije mijenja ime u 8. maj, kojem se poslije dodao prefiks Žitokombinat. Tih se godina pridruživanjem karlovačkog Žitoproizvoda i sisačkog 1. maja znatno proširilo područje pekarske industrije na širi dio zagrebačke regije i velik dio sjeverne Hrvatske. Velika modernizacija tvornice odvijala se između 1966. i 1969. godine kad su izgrađeni novi moderni pogoni u Sveticama, Svetoj Klari i Samoboru. Zagrebačke pekarne Klara danas su najveće društvo u pekarskoj industriji po broju zaposlenih u Hrvatskoj. U njihovim je pogonima zaposleno 380 radnika, a još 320 ih je zaposleno u ostalim sektorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close