Uspješno provedena dokapitalizacija Petrokemije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. kolovoz 2014. u 16:32
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nakon danas završenog drugog kruga dokapitalizacije Petrokemije, upisano je i uplaćeno ukupno 8,43 milijuna novih dionica, čime je ispunjen uvjet njezine uspješnosti, a cijena nove dionice je 30 kuna, izvijestili su iz te kutinske kompanije.

 Nakon danas završenog drugog kruga dokapitalizacije Petrokemije, upisano je i uplaćeno ukupno 8,43 milijuna novih dionica, čime je ispunjen uvjet njezine uspješnosti, a cijena nove dionice je 30 kuna, izvijestili su iz te kutinske kompanije.

Uprava društva, uz suglasnost Nadzornog odbora, danas je utvrdila konačnu cijenu unutar ponuđenog raspona cijene od 30 do 100 kuna za jednu novu dionicu, njezinu jedinstvenu konačnu cijenu od 30 kuna.

Postojeći dioničari Petrokemije, koji su imali pravo upisa novih dionica u prvom i drugom krugu, upisali su i uplatili 8.434.733 novih dionica. Sukladno odluci glavne skupštine, time je ispunjen uvjet da će se izdanje novih dionica smatrati uspješno izvršenim, ako se u utvrđenim rokovima za upis i uplatu upiše i uplati najmanje 8.333.333 novih dionica, navodi se u izvješću Petrokemije.

Odluku o provedbi trećeg kruga povećanja temeljnog kapitala Uprava će, uz suglasnost Nadzornog odbora, donijeti do kraja rujna 2014. godine, navodi se u priopćenju.

Glavna skupština Petrokemije je 20. svibnja ove godine donijela odluku o dokapitalizaciji izdanjem najmanje 8,33 milijuna do najviše 16,67 milijuna novih redovnih dionica, nominale 30 kuna, uz prag uspješnosti od 50 posto, odnosno upis i uplatu namanje 8,33 milijuna novih dionica.

U prvom krugu dokapitalizacije, koji je trajao od 7. do 21. srpnja, od ponuđenih 16,67 milijuna novih redovnih dionica, postojeći dioničari upisali su i uplatili svega 434.733 dionica.

U drugom krugu, koji je započeo 21. kolovoza, a završio danas u 14,00 sati, upisano je tako 8 milijuna novih redovnih dionica.

U trećem krugu pravo upisa svih preostalih dionica koje nisu upisane i uplaćene u prethodna dva kruga, imat će svi ulagatelji. No, Uprava Petrokemije, uz suglasnost Nadzornog odbora, u slučaju da u prvom i drugom krugu bude dosegnut prag uspješnosti od 8,33 milijuna upisanih novih dionica te ukoliko ocijeni da ekonomski nije isplativo provoditi treći krug, može odlučiti i da odustaje od njegove provedbe.

Inače, Vlada je sredinom srpnja donijela odluku o prodaji 22,82 posto dionica Končar Elektroindustrije iz državnog portfelja radi namicanja novca za dokapitalizaciju Petrokemije. Ta dokapitalizacija dio je programa restrukturiranja, koji je Ministarstvo gospodarstva donijelo nakon neuspjele potrage za strateškim partnerom Petrokemije.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je razgovoru za Hinu sredinom srpnja kako je odlučeno da se krene u restrukturiranje Petrokemije, da je izrađen program restrukturiranja koji su prihvatili Uprava i Nadzorni odbor kompanije, i da je on temelj za prvu fazu dokapitalizacije.

Završetak programa restrukturiranja planiran je za kraj 2018. a Petrokemiju je u tom razdoblju potrebno dokapitalizirati s 1,6 milijardi kuna. U prvoj fazi predviđena je dokapitalizacija u iznosu od 500 milijuna kuna, koja se provodi u tri kruga. Vrdoljak je tada kazao da će Vlada sigurno pokriti dio koji osigurava uspješnu dokapitalizaciju. To je 250 milijuna kuna, a ostatak mogu upisati postojeći dioničari.

Komentirajte prvi

New Report

Close