Uspješno polugodište za Triglav grupu

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2014. u 14:01
Foto: Tatjana Tadić / Pixsell

Triglav osiguranje Zagreb u prvoj polovini ove godine premašilo planiranu dobit

U prvoj polovini 2014. godine Triglav grupa i Zavarovalnica Triglav dobro su poslovale. Triglav grupa uspješno zadržava visoku razinu financijske stabilnosti, što potvrđuju i bonitetne ocjene »A-» agencija za ocjenu boniteta Standard & Poor's i A.M. Best. Neto dobit Triglav grupe i matičnog društva povećala se u odnosu na isto polugodište prošle godine te je u Triglav grupi iznosila 56,3 milijuna eura, dok je Grupa fakturirala 487,8 milijuna eura premije. Triglav grupa je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine učvrstila svoj udio na slovenskom tržištu, koji iznosi gotovo 37 %. I Triglav osiguranje Zagreb je u prvom polugodištu 2014. godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine poboljšalo poslovanje, iako je na uvjete poslovanja svih osiguranja koja rade na ovom području jako utjecala potpuna liberalizacija tržišta osiguranja na hrvatskom tržištu.

Unatoč nepovoljnim uvjetima poslovanja i izvanrednim štetnim događajima, Triglav grupa i matično društvo u prvom su polugodištu 2014. godine dobro poslovali. Dosljedno sprovođenje strategije u Triglav grupi odrazilo se u povećanju neto dobiti od 23,3 % (56,3 milijuna eura) i u višoj neto dobiti matičnog društva za 14 % (42,9 milijuna eura) u usporedbi s lanjskim polugodišnjim razdobljem. Triglav grupa je na slovenskom tržištu, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, malo povećala svoj vodeći položaj. Udio na tržištu Triglav grupe među klasičnim slovenskim osiguranjima iznosi 36,9 %.

Triglav grupa u 2014. godini uspješno zadržava visoki nivo financijske stabilnosti, što potvrđuju i bonitetne ocjene »A-» agencija za ocjenu boniteta Standard & Poor's i A.M.Best. Bonitetne ocjene imaju stabilnu srednjoročnu prognozu i odražavaju stabilnu i rizicima prilagođenu kapitaliziranost, dobre poslovne rezultate i dominaciju Triglav grupe među konkurentima na slovenskom tržištu.

Visoku financijsku stabilnost Triglav grupe pokazuju, u odnosu na kraj 2013. godine, povećane najvažnije financijske kategorije: za 9 % povećana je knjigovodstvena vrijednost sredstava (3.346,8 milijuna eura), za 6 % povećale su se bruto tehničke rezerve, koje su osnova za uravnoteženo poslovanje i za osiguravanje dugoročne sigurnosti osiguranika (2.387,1 milijuna eura), dok je čak za 11 % viša cjelokupna vrijednost kapitala Triglav grupe, što je temelj za sigurno poslovanje (653,2 milijuna eura).

Agresivna konkurencija na području cijena, nepovoljne prilike na tržištu i strateško usmjerenje na profitabilnost doveli su do blagog opadanja bruto premija osiguranja i suosiguranja. Triglav grupa je fakturirala 487,8 milijuna eura (1,7 % manje no u istom razdoblju prethodne godine), a matično društvo 335,8 milijuna eura (2,3 % manje nego u polugodištu prethodne godine). Prilike na slovenskom tržištu bile su u prvoj polovici 2014. godine veoma zahtjevne za sve sudionike. Unatoč tome blagi pad fakturirane premije osiguranja Triglav grupe u Sloveniji (1,1, %) bio je manji od pada cjelokupnog slovenskog tržišta osiguranja, koji je u tom razdoblju iznosio 2,3 %.

Kombinirani kvocijent osiguranja imovine Triglav grupe, kojim se mjeri uspješnost osiguranja u osnovnoj djelatnosti osiguranja, iznosio je 95,7 %, što je za 4,9 postotnih bodova više nego u istom razdoblju prošle godine i kreće se u okviru dugoročne strateške vrijednosti. Povećanje kvocijenta prvenstveno je posljedica izvanrednih štetnih događaja. Kombinirani kvocijent Zavarovalnice Triglav iznosio je 94,4 % te se u odnosu na prvo polugodište prošle godine povećao za 9,5 postotnih bodova.

Bruto operativni troškovi djelatnosti osiguranja u Triglav grupi su u usporedbi s istim razdobljem prošle godine porasli za 3 % i iznosili su 114,0 milijuna eura. U Zavarovalnici Triglav su se povećali za 4 % i iznosili su 82,0 milijuna eura. Povećanje navedenih troškova prvenstveno je posljedica provedenih prodajnih akcija. Fakturirani bruto iznosi šteta Triglav grupe iznosili su u prvih šest mjeseci ove godine 295,7 milijuna eura (8,4 % manje no u istom razdoblju prošle godine), dok su u matičnom društvu iznosili 197,2 milijuna eura (9,3 % manje no prošle godine).

Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar izjavio je o poslovanju u prvoj polovini godine 2014: »Poslovanje Triglav grupe i matičnog društva Zavarovalnice Triglav u prvom je polugodištu bilo dobro. To da je Triglav grupa u zahtjevnom ekonomskom okruženju sposobna zadržati snažan položaj na tržištu, čvrstu adekvatnost kapitala i profitabilnost na visokom nivou nedavno nam je potvrdila i priznata agencija za ocjenu boniteta. Prognoze pokazuju da će prilike na tržištima na kojima poslujemo i ove godine biti nesigurne. Različitim mjerama nastaviti ćemo naša nastojanja da se ublaži pritisak na premiju, utvrdi vodeća uloga na slovenskom tržištu i ojača položaj na našim ciljnim tržištima«.

Triglav osiguranje Zagreb nastavlja sa pozitivnim trendom

Triglav osiguranje Zagreb je u prvoj polovici 2014. godine u veoma zahtjevnom okruženju ostvarilo 40 % bolji neto poslovni rezultat nego u istom razdoblju prošle godine te je tako gotovo za 60 % premašilo planove. Neto dobit je iznosila 1,1 milijun eura. Bruto prihodi od premija osiguranja iznosili su u tom razdoblju 23,8 milijuna eura. Na opadanje premije između ostalog su utjecali učinci liberalizacije tržišta osiguranja od automobilske odgovornosti, čišćenje portfelja i agresivna konkurencija. Marin Matijaca, predsjednik Uprave Triglav osiguranja Zagreb: »U drugom tromjesečju nastavili smo pozitivan trend, tako da je ukupni rezultat poslovanja za prvo polugodište bolji od plana, a i od prošle godine. U istom je razdoblju, ukupno tržište AO doživjelo pad premije od 14,1%, a prosječna cijena AO police umanjena je za 20-tak %. Pozitivan trend u našem ukupnom poslovanju pokazatelj je da su svi potezi koje smo povukli kao pripremu za liberalizaciju tržišta urodili plodom. Tu bi svakako istaknuo čišćenje portfelja i optimizaciju poslovanja.«

Prvo osiguranje od meteorološke suše

Triglav osiguranje Zagreb, sa dugogodišnjim iskustvima u sektoru poljoprivrednih osiguranja, ove je godine kao prvo u Hrvatskoj ponudilo mogućnost da se poljoprivredni proizvođači osiguraju od opasnosti od suše. Indeksno osiguranje nedostatka padavina istovremeno je prvi proizvod iz sektora indeksnog osiguranja na hrvatskom tržištu. Bazira se na praćenju standardiziranog indeksa padavina (SPI), a osmišljeno je na osnovu sličnog proizvoda Zavarovalnice Triglav te u suradnji s hrvatskim Državnim hidrometeorološkim zavodom (DHMZ). Štete i obračun isplate s naslova tog osiguranja određuju se isključivo na osnovu izvještaja DHMZ-a za nadležnu lokalnu meteorološku stanicu. Razvijanjem sofisticiranih proizvoda Triglav osiguranje ostvaruje jedan od svojih ciljeva – postati vodeće društvo u sektoru poljoprivrednih osiguranja u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close