Usmiani: Dug smo sredili, sada gledamo akvizicije

Autor: Ana Blašković , 09. veljača 2017. u 22:00
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Nema govora o povlačenju iz Rusije. Upravo suprotno, ona nam ostaje ključno tržište u koje planiramo još ulagati, kaže Usmiani.

Kao što je jesenas dao naslutiti, riječki JGL prodao je dio imovine čime će smanjiti svoju zaduženost i 'popeglati bilancu'.

Za nepoznati iznos mađarski Egis Pharmaceuticals postao je vlasnikom portfelja brendova u Rusiji i Mađari će, prema ugovoru, proizvodnju nastaviti u pogonima tvrtke u Rijeci. "To ne znači povlačenje s ruskog tržišta. Upravo suprotno, Rusija nam ostaje među ključnim tržištima u koje planiramo još ulagati", rekao je Poslovnom dnevniku prvi čovjek JGL-a Ivo Usmiani. A, istočno tržište donijelo je toj farmaceutskoj kući dosta glavobolja, posebno pad ruske rublje, koji nisu izbjegli ni ostali izvoznici u tu zemlju, ali unatoč kojem su Riječani uspjeli sačuvati tržišnu poziciju. 

Povoljna struktura duga
Prema Usmijaniju, tamošnje farmaceutsko tržište palo je 35 posto što je pritisnulo prihode te, uz rast obveza zbog investicija u Hrvatskoj, prigušilo profitabilnost. Ukupna zaduženja krajem lipnja iznosila su stotinjak milijuna eura, od čega je četvrtina bila kratkoročni dug. Prodaja imovine, što trenutno uključuje i neke nekretnine, trebala bi omjere zaduženosti približiti ciljanom omjeru neto duga i EBITDA-e između 3,5 i 4, a to će zasigurno pozitivno dočekati većinski dioničari PBZ i Erste banka koje drže oko 55 posto tvrtke.  

"Struktura duga sad nam je dugoročna, otplata HBOR-ovog kredita počinje 2019., a  obveznice dospijevaju 2020. godine. Ova transakcija će se pozitivno odraziti na rezultat iz prošle godine u kojoj ćemo imati solidnu dobit", rekao nam je Usmiani. U prvoj polovici prošle godine gubitak JGL-a dosegnuo je 71,4 milijuna kuna, dvostruko više nego u lipnju godinu ranije. Poslovanje na domaćem tržištu bilo je stabilno, s prihodima i većim od plana. 

Inozemni problemi
Inozemno tržište je druga priča s ostvarenjem od tek 60-ak posto planiranog. Ključni problem bila je najveća ruska veledrogerija i jedan od najvećih kupaca SIA International prema kojoj su zaustavljene isporuke još krajem 2015. i na koju otpada dobar dio inozemnih potraživanja koja su u lipnju iznosila 235 milijuna kuna. Taj je dug, ističe naš sugovornik, JGL uspio očuvati i prolongirati.   S obvezama pod kontrolom, ta farmaceutska tvrtka vraća fokus na svoj temeljni biznis, primarno respiratorni i oftalmički segment, no istovremeno ne isključuje ni akvizicije. "Promatramo tvrtke i brendove nama interesantnih područja. Nema nikakvih konkretnih odluka, ali gledamo CIS regiju te srednju i istočnu Europu", zaključio je šef JGL-a Ivo Usmiani.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Ako je Rusijai dalje ključno tržište za JGL, zašto Egis Pharmaceuticals ne nastavlja proizvodnju kupljenih brendova u tvrtkama u vlasništvu JGL, koje se nalaze u Srbiji.

Ako je Rusijai dalje ključno tržište za JGL, zašto Egis Pharmaceuticals ne nastavlja proizvodnju kupljenih brendova u tvrtkama u vlasništvu JGL, koje se nalaze u Srbiji.

New Report

Close