Usluga Magenta 1 donijela HT-u 32.000 korisnika

Autor: Bernard Ivezić , 27. listopad 2016. u 22:01
Davor Tomašković

Telekomunikacijski operater udvostručio prodaju struje, a uspješno rasprodaje i nekretnine koje mu nisu u funkciji temeljnog poslovanja.

Nova premium telekomunikacijska usluga Magenta1 donijela je Hrvatskom telekomu 32 tisuće kućanstava-korisnika u šest mjeseci prodaje.

HT se u izvješću za prvih devet mjeseci ove godine pohvalio da je ta usluga jedan od glavnih pokretača tržišta te da je mu je povećala broj korisnika širokopojasnog interneta za 1,3 posto na 611 tisuća. HT navodi da je do kraja rujna uprihodio 5,18 milijardi kuna ili 0,1 posto manje nego u istom razdoblju lani. Međutim, svi ostali pokazatelji su mu u porastu. Operativna dobit veća je 0,6 posto na 2,11 milijardi kuna, neto dobit veća je 2,9 posto na 752 milijuna kuna, a operativna marža opet blago raste. Nakon jednokratnih stavki porasla je s 38,8 na 39,5 posto, a prije tih stavki s 40,5 na 40,7 posto.

 

Tomašković

Kapitalna ulaganja povećali smo za 8,3 posto na 977 milijuna kuna.

Rast investicija
Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a kaže da su u trećem tromjesečju isporučili dobre financijske rezultate. "Bilježimo porast broja korisnika i rast u segmentu  mobilnog poslovanja, broadbanda, TV  i energije. Nastavili smo  s ulaganjima u mrežnu infrastrukturu i inovativne usluge, čime dodatno jačamo našu poziciju tehnološkog lidera na hrvatskom tržištu. Fokusirani smo i na daljnje poboljšanje korisničkog iskustva", kaže Tomašković. Dodaje da su kapitalna ulaganja povećali za 8,3 posto na 977 milijuna kuna.

Prodaja nekretnina
U prvih devet mjeseci HT je povratio rast u mobilnim komunikacijama, koje su ujedno i pojedinačno najveći izvor prihoda. Bilježi rast od 3,3 posto na 2,12 milijardi kuna. Usto rast bilježi i u segmentu Razno, koji uključuje prodaju struje, ali i rasprodaju nekretnina koje mu nisu potrebne za temeljno poslovanje. U tom segmentu zabilježio je rast od 85,8 posto na 78 milijuna kuna. Prihodi od struje su veći 108,9 posto na 37 milijuna kuna uz rast broja korisnika od 19,8 posto. Ostatak prihoda pod "Razno", pojašnjava HT, povećali su se za 30 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani zahvaljujući prodaji zemljišta u Požegi i Rijeci, prodaje vozila te otpisa obveza po antenskim stupovima.v

Konkurencija

Brzi internet i IT u padu
Najveći pad prihoda HT je u devet mjeseci zabilježio u fiksnoj telefoniji, 12,8 posto. No, dok je to očekivano zbog konkurencije i ponude besplatnih minuta, iznenađuje pad prihoda u segmentu "Širokopojasni pristup i TV" od 1,6 posto na 986 milijuna kuna. Godinu prije, HT je u tu imao prihod od milijarde kuna. Također, u segmentu "Sistemska rješenja", odnosno IT-u pad je 2,8 posto na 461 milijun kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close