Đuro Đaković grupa lani s manjim gubitkom, u visini od 26,4 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/H , 28. veljača 2019. u 14:19
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Đuro Đaković grupa prošle je godine zabilježila gubitak od 26,4 milijuna kuna, što je za 6,9 milijuna manje nego godinu ranije, stoji u priopćenju te kompanije objavljenom u četvrtak.

U 2017., naime, gubitak te slavonskobrodske grupacije iznosio je 33,3 milijuna kuna.

Ukupni prihodi dosegnuli su 501,5 milijuna kuna, što je za 49,8 milijuna kuna ili 9 posto manje nego u 2017. Istodobno, ukupni rashodi pali su za 55,8 milijuna kuna ili 9,5 posto, na 527,9 milijuna kuna.

Kako se navodi u priopćenju, osnovni razlog neto gubitka odnosi se na segment proizvodnje teške opreme za koji je donesena odluka o prestanku rada. 

Nadalje, društvo Đuro Đaković Specijalna vozila također je ostvarilo rezultat ispod planiranog radi povećanog utroška radnih sati uslijed velikog broja zahtijevanih izmjena na novom tipu vagona, njegove tehnološke složenosti, značajnog povećanja broja proizvedenih vagona mjesečno te uhodavanja proizvodnje novog tipa vagona.

Izvoz je ostao glavni izvor poslovnih prihoda grupacije Đuro Đaković, koji čini 64,5 posto poslovnih prihoda, te je na razini prethodne godine. U segmentu Transporta ostvareno je značajno povećanje izvoza od 8,7 posto, odnosno 21,7 milijun kuna te je time, navodi se, gotovo nadoknađen gubitak izvoza u segmentu Industrije i energetike od proizvodnje teške opreme (smanjenje izvoza za 20,5 milijuna kuna u 2018. godini).

Jedan od ciljeva grupacije Đuro Đaković u 2019. godini je dovršetak procesa restrukturiranja društva Industrijska rješenja. Donesene su, naime, sve potrebne odluke o prestanku neprofitabilne djelatnosti te se u prvom dijelu godine predviđa potpuno provođenje te odluke. Dovršenjem planiranog, Đuro Đaković Industrijska rješenja ne bi više bila generator gubitaka te bi počeli pozitivno poslovanje, a grupacija bi eventualnom prodajom dijela imovine dodatno poboljšala likvidnost. 

Drugi cilj je ostvarivanje pozitivnog poslovanja u segmentu Transporta – rekonstrukcije zbog promjena tehničkih zahtjeva na vagonima su završene i prihvaćene od strane kupaca, proces uhodavanja proizvodnje novog tipa vagona je stabiliziran te je ostvaren rast prodajnih cijena vagona.

Taj segment ima još zadatak riješiti preostale interne neefikasnosti u procesu proizvodnje, a obzirom na trenutnu ugovorenost poslova taj dio djelatnosti  ima popunjenost kapaciteta za cijelu poslovnu 2019. godinu, stoji u priopćenju.

Nakon ostvarenja svih ciljeva, Đuro Đaković Grupa ima namjeru izlaska na tržište kapitala radi postizanje dugoročno održive strukture izvora financiranja i stabilnog poslovanja cjelokupne grupacije Đuro Đaković, kaže se u izvješću.

U izvješću stoji i da je tržišna situacija grupacije vrlo dobra te da jamči optimalnu popunjenost kapaciteta u budućem razdoblju. Zadnjeg dana prošle godine Grupa je imala dogovorenih poslova u vrijednosti od  633,5 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close