Uprava i NO Ine predlažu dividendu od 15 kuna po dionici

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. svibanj 2015. u 10:23
Foto: Robert Anić / Pixsell

Uprava i Nadzorni odbor Ine predložili su Glavnoj skupštini, koja će se održati u lipnju, da se iz zadržane dobiti kompanije isplati dividenda od 15 kuna po dionici ili ukupno 150 milijuna kuna, objavila je u srijedu ta naftna kompanija.

Uprava i Nadzorni odbor Ine predložili su Glavnoj skupštini, koja će se održati u lipnju, da se iz zadržane dobiti kompanije isplati dividenda od 15 kuna po dionici ili ukupno 150 milijuna kuna, objavila je u srijedu ta naftna kompanija.

U pozivu za Glavnu skupštinu, koja će se održati 12. lipnja, Uprava i Nadzorni odbor predlažu da se dobit Ine d.d. ostvarena u prošloj godini u iznosu od 631 milijun kuna namijeni pokriću gubitaka akumuliranog na stavci kapitala.

Predlažu također da se dio ostalih rezervi, koje se odnose na dobit iz 1993. godine od 1,45 milijardi kuna i zaliha plina PSP Okoli od 192 milijuna kuna, prenesu u zadržanu dobit u iznosu od 1,64 milijarde kuna.

Zadržana dobit od 150 milijuna kuna poslužila bi za isplatu dividende od 15 kuna po dionici. Dioničari bi stekali pravo na isplatu dividende 26. lipnja, a dividenda će se isplatiti najkasnije do 12. srpnja ove godine.

"Ova isplata predlaže se kako bi pokazali snagu kompanije i u zahtjevnom okruženju, kao i osigurali povrat ulaganja dioničarima i pritom ojačali njihovo povjerenje", navodi Uprava, ističući kako predložena isplata neće ugroziti financiranje budućih projekata, niti će imati značajan utjecaj na snažan financijski položaj i razinu duga.

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott u video poruci ističe kako prijedlog o isplati dividende u iznosu od 150 milijuna kuna iznosi oko jednu četvrtinu neto dobiti iz 2014.

"Usprkos drastično smanjenim cijenama nafte i brojnim regulatornim promjenama, Ina d.d. je prošlu godinu ostvarila pozitivan rezultat, uključujući i povećanje prozvodnje nafte. Mogućnost isplate dividende usklađena je s potrebama financiranja kapitalnih projekta, čime postavljamo temelje za budući rast bez značajnog utjecaja na Inin financijski položaj. Istovremeno, uzimamo u obzir one investitore, poput mirovinskih fondova, koji su više orijentirani na dividendu", ističe Aldott, poručujući kako menadžment Ine ostaje predan misiji daljnjeg rasta i razvoja kompanije.

Prihvate li dioničari prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o dividendi od 15 kuna po dionici, najvećem pojedinačnom dioničaru Ine, mađarskom MOL-u, koji ima 49,08 posto dionica, pripala bi dividenda u iznosu od 73,6 milijuna kuna, hrvatskoj Vladi, koja drži 44,84 posto dionica, u iznosu od 67,3 milijuna kuna, dok bi ostalim dioničarima za dividendu išao iznos od ukupno 9,1 milijun kuna.

Inače, zadnji je put Ina dividendu isplatila 2013. godine i tada je iz dobiti za 2012. godinu za dividendu isplaćeno 343,6 milijuna kuna ili 34,36 kuna po dionici.

Uprava Ine u pozivu za predstojeću Glavnu skupštinu navodi kako je 2014. za Inu bila teška godina, s obzirom na negativna gospodarska kretanja, pad cijene nafte i nepovoljna kretanja potražnje na ključnim tržištima – Hrvatska, BiH i Slovenija – dok se situacija u Siriji također kretala u negativnom smjeru.

Na financijske rezultate prošle godine velikim su dijelom utjecali vanjski i izvanredni faktori, pa je tvrtka, među ostalim, izvršila ispravak vrijednosti sirijske imovine, s obzirom na tamošnje produžene političke i sigurnosne rizike. Tim umanjenjenjem, dobit iz osnovne djelatnosti smanjena je za 1,5 milijardi kuna, no to umanjenje nije imalo direktan utjecaj na tijek novca, ističe Uprava Ine.

S obzirom na ostvarene gubitke i općenito nepovoljna kretanja europskog rafinerijskog okruženja, Ina je umanjila vrijednost imovine rafinerija i marketinga, što je zajedno s retrogradnim porezom vezanim za vlastitu potrošnju rafinerija koji su doneseni od strane Porezne Uprave RH, dodatno opteretilo dobit za 325 milijuna kuna, navodi Uprava u obrazloženju prijedloga odluka o isplati dividende i prijenosu ostalih rezervi na zadržanu dobit.

Također ističu kako su, na temelju analize ostalih rezervi Ine, dvije stavke identificirane kao iznosi prikladni za distribuciju dobiti i to 1,45 milijardi kuna iz združenih rezervi te 192 milijuna kuna iz ostalih rezervi, tj. da se tretiraju kao zadržana dobit i stoga primjereni za pokriće gubitaka i isplatu dividende.

Uprava Ine, također, predlaže skupštini dopunu djelatnosti kompanije pa bi, sukladno poslovnim potrebama kompanije, Ina bila registrirana i ubuduće bi mogla obavljati i djelatnosti upravljanja željezničkom infrastrukturom, pružanja željezničkih usluga i prijevoza, priveza i odveza brodova, jahti, ribarskih i drugih brodica i plutajućih objekata, kao i pomorske agencijske poslove.

Komentirajte prvi

New Report

Close