Croatia Airlines predlaže podjelu jedne dionice na dvije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. rujan 2014. u 11:33
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Na izvanrednoj glavnoj skupštini Croatia Airlinesa početkom listopada dioničari će odlučivati o podjeli redovnih dionica.

Na izvanrednoj glavnoj skupštini Croatia Airlinesa početkom listopada dioničari će odlučivati o podjeli redovnih dionica te kompanije te ukidanju njezinih povlaštenih dionica.

Uprava Croatia Airlinesa sazvala je za 7. listopada izvanrednu skupštinu, predloživši da se jedna redovita dionica kompanije nominalne vrijednosti 20 kuna podijeli na dvije. Kako ukupan broj redovitih dionica Croatia Airlines iznosi 13,87 milijuna redovitih, nakon podjele bi ukupan broj redovitih dionica bio 27,74 milijuna, pojedinačnog nominalnog iznosa 10 kuna.

Skupštini dioničara predložit će se i ukidanje povlaštenosti 51.197 povlaštenih dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna. Nove redovite dionice, nastale pretvaranjem povlaštenih, sudjelovat će u raspodjeli dobiti iz ove poslovne godine kao redovite dionice, te će vlasnicima davati ista prava kao i ostale redovite dionice.

Temeljni kapital Croatia Airlinesa nakon promjena iznosio bi i dalje 277,88 milijuna kuna, a bio bi podijeljen na 27,78 milijuna redovitih dionica.

Inače, još krajem prošle godine, skupština Croatia Airlinesa je radi pokrića gubitaka iz prethodnih godina smanjila temeljni kapital te zrakoplovne kompanije s tadašnjih 1,978 milijardi kuna na 197,85 milijuna kuna, i to putem smanjenja nominalnog iznosa povlaštenih dionica sa 100 na 10 kuna, te nominalnog iznosa redovitih dionica sa 200 na 20 kuna.

Potom je skupština donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala na 277,8 milijuna kuna, ulogom u pravima Republike Hrvatske – Ministarstva financija u visini do 80,03 milijuna kuna, tako da se prava koje posjeduje RH s osnova dospjelih potraživanja u tome iznosu unose u temeljni kapital u zamjenu za 4.001.552 novoizdanih redovitih dionica, nominalnog iznosa 20 kuna svaka.

Na izvanrednoj skupštini početkom listopada Uprava će predložiti i da u idućem mandatnom razdoblju bude pet članova Nadzornog odbora. Trenutno ih je 13.

Pritom se predlaže opoziv Stanislava Pavlina, Tihomira Domazeta, Gorana Beckera, Izidora Alfirevića i Josipa Horvata s dužnosti članova NO, a za novog člana predlaže Marko Lesić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ne bi trebalo dozvoliti da je cijena 1 dionice – bilo koje kompanije
nominalno veća od 200,00 kuna , pa puta broj x……nije bitno.

No, to još nikog ne zanima…..a trebalo bi, obzirom na
tešku situaciju na tržištu kapitala.

Sve je jednostavno složiti / narediti kompanijama da se približe
tržišmo svojim klijentima- investitorima- / samo

TO TREBA ODRADITI NA HANFI I DRŽAVA TO TREBA HTJETI UČINITI….. Ali , ima li interesa za to ….???

0:2=0 jer je 0*2=0 Znaci sve stima.

New Report

Close