Uprava Coninga odbija dijalog s 130 radnika u štrajku

Autor: Darko Bičak , 24. ožujak 2013. u 22:00
S. Vidaček, sindikalni povjerenik u Coningu/PIX

Vodstvo tvrtke ne želi razgovarati s radnicima.

Štrajk u tvrtki Coning, kojoj je, između ostalih, osnivač i bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimira Čačića, ulazi i u svoj drugi mjesec trajanja.

Naime, ni nakon 30 dana štrajka nije postignut nikakav dogovor između štrajkaša i Uprave tvrtke. Štoviše, kako su u petak istaknuli na konferenciji za novinare Srećko Vidaček, sindikalni povjerenik zaposlenika u Coningu i Mladen Zemljić, povjerenik Sindikata graditeljstva za sjeverozapadnu Hrvatsku, nikakvi pregovori zapravo nisu ni započeli. Zemljić navodi da je ovo jedinstven slučaj u Hrvatskoj da Uprava ne želi razgovarati s predstavnicima zaposlenika ni nakon trideset dana provedenih u štrajku. Usprkos nemogućnosti pokretanja razgovora s Upravom, u sindikatu su isključili mogućnost izlaska zaposlenika Coninga na ulicu jer smatraju da od toga ne bi bilo previše koristi.Sindikalisti su i ovaj put potvrdili da su neki njihovi članovi bili na razgovorima u Županijskom državnom odvjetništvu i policiji u vezi s kaznenom prijavom koju je protiv Uprave Coninga podnio sindikat. Zemljić nije htio govoriti o detaljima razgovora u Državnom odvjetništvu i policiji. Sindikalisti su kazali da Radimir Čačić već duže vrijeme nije viđen u tvrtki, no njegova supruga Marija Čačić redovito dolazi na posao u ulozi savjetnice direktora. Govoreći o stanju u grupaciji Coningu, Vidaček je rekao kako se dug za plaće koje radnici nisu primili već osam mjeseci povećao na 12 milijuna kuna, a u ovih mjesec dana desetak ljudi dalo je otkaz.

U odnosu prema travnju prošle godine, kad je u toj grupaciji bilo 260 zaposlenika, broj radnika je prepolovljen i sada ih je samo 130. Uprava ujedno čini pritisak na radnike kako bi sami dali otkaz i otišli bez otpremnine, upozorio je Vidaček. Po njegovim riječima, Uprava sve nade u spas tvrtke polaže u proces udruživanja te naplatu tražbina od Ministarstva vanjskih poslova. Naplata tih tražbina predmet je procesa na Trgovačkom sudu u Karlovcu, a sljedeće je ročište najavljeno za 16. travnja. Štrajk u Coningu započeo je sredinom veljače kada se 20-ak radnika te tvrtke pobunilo protiv odluka Uprave i planova o pokretanju procesa predstečajne nagodbe. Tjedan dana kasnije, štrajkašima se pridružilo i stotinjak radnika povezanih društava – Congame, Coning ecogradnje i Coneca. Pobunjeni radnici su protiv predstečajne nagodbe te traže da se proglasi stečaj kako bi namirili barem dio svojih potraživanja. Coning je zahtjev za predstečajnu nagodbu predao 17. siječnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close