Uprava Brodosplita traži nadzor postupka javne nabave četiri broda za Jadroliniju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. veljača 2013. u 19:56
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Po tvrdnjama Uprave Brodosplita nerealno nisku cijenu za gradnju prvog od četiri broda ponudila su sva tri brodogradilišta u privatnom vlasništvu.

 Uprava Brodosplita zatražila je od Ministarstva gospodarstva nadzor nad postupkom javne nabave četiri ro-ro broda za Jadroliniju navodeći kako su privatni brodograditelji u ponovljenom natječaju ponudili nerealno nisku cijenu za gradnju tih brodova, što dovodi u nepovoljan položaj Brodosplit koji je, po tvrdnja Uprave, ponudio realnu cijenu za gradnju tih brodova.

Uprava Brodosplita u današnjem priopćenju podsjeća kako je o nepravilnostima ponovljenog natječaja za nabavku četiri broda za Jadroliniju izvijestila Ministarstvo gospodarstva 13. veljače ove godine. "Brodosplit je inicirao da Ministartsvo gospodarstva započne nadzor nad ovim postupkom javne nabave, što je dužno napraviti najkasnije u roku od osam dana od dana zaprimanja predstavke Brodosplita. Ukoliko Ministarstvo gospodarstva uoči nepravilnosti, koje su po našem mišljenju neosporne, Ministarstvo može, sukladno svojim ovlaštenjima, podnijeti optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu protiv odgovornih osoba. Također, Ministarstvo gospodarstva može, a mi tražimo da to i učini, ukazati Jadroliniji na potrebu poništenja postupka javne nabave s obrazloženjem da bi odabir ponuditelja po navedenom kriteriju bio u izravnoj suprotnosti s osnovnim pravnim načelima RH", stoji u priopćenju Uprave Brodosplita.

Po tvrdnjama Uprave Brodosplita nerealno nisku cijenu za gradnju prvog od četiri broda ponudila su sva tri brodogradilišta u privatnom vlasništvu, čime, zbog načina bodovanja, mogu stvoriti nedohvatljivu prednost u odnosu na ostale ponuditelje. S druge strane, Brodosplit je ponudio realnu cijenu za svaki, pa tako i za prvi brod, kao i realne rokove isporuke, tvrdi Uprava tog brodogradilišta.

"U konačnici, čudan način vrednovanja ponuda može dovesti do apsurdne situacije. Iako je smisao/cilj otvorenog postupka javne nabave odabir ekonomski najpovoljnije ponude, na ovom natječaju moguće je da najveći broj bodova dobije ponuditelj čija je ukupna cijena za četiri broda najlošija (najviša), a rokovi isporuke brodova najnepovoljniji", navodi se u priopćenju Uprave Brodosplita.

Komentirajte prvi

New Report

Close