Unija platila hrvatsko-srpski web-shop

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 17. srpanj 2012. u 16:10

Rezultat projekta je osam održanih seminara i četiri radionice za male i srednje poduzetnike te web-shop na kojem 270 tvrtki iz Srbije i Hrvatske izlaže tisuću proizvoda

Inovativna prekogranična mreža malih izvoznika – CB Net ime je suradničkog projekta osječkoga poduzetničkog inkubatora Bios i Otvorenog univerziteta iz Subotice te gradova Osijeka i Subotice, koji je za cilj imao povezati male i srednje poduzetnike iz Srbije i Hrvatske te otvoriti web-shop na kojem će oni moći prodavati svoje proizvode. Projekt je vrijedan 299.000 eura, od čega je 231.000 eura povučeno iz europskog fonda IPA za prekograničnu suradnju.

Velika ponuda
Cilj projekta je bio potaknuti male i srednje poduzetnike da internetom prodaju svoje proizvode kako bi povećali konkurentnost i mogućnost tržišnog plasmana. “Već prije smo surađivali s Otvorenim univerzitetom iz Subotice i kada se otvorio natječaj, odlučili smo zajedno krenuti”, govori direktor Biosa Ivo Koški. Spominje kako je Bios, koji se bavi zakupljivanjem poslovnih prostora tvrtkama te im pruža savjetodavne, organizacijske, tehnološke i ostale podrške, provodio anketu u kojoj se pokazalo kako većina tvrtki koristi internet za, primjerice, slanje mailova te plaćanje računa, no rijetko tko od njih svoje internetske stranice koristi i kao web-shopove. Zbog toga su u Biosu odlučili napraviti web-shop na kojem će mali i srednji poduzetnici iz Srbije i Hrvatske izravno prodavati svoje proizvode. Koški kaže kako je Bios koristio svoje poslovne kontakte, a ljudi sa subotičkog sveučilišta više su pridonosili edukacijskim skupovima. Zašto su išli u suradnju baš s tim sveučilištem u Srbiji? Koški navodi kako je kontakte s njima imao i prije nego što je došao raditi u Bios te da je još prije postojala ideja o prijavljivanju za projekte u sklopu fondova Europske unije, a ovaj projekt im se učinio kao najbolji. U sklopu projekta održano je osam seminara i četiri radionice za poduzetnike, što u Srbiji, što u Hrvatskoj. Danas na web-shopu 270 različitih tvrtki nudi više od tisuću proizvoda.

Na pitanje kako ide prodaja, Koški odgovara da im je relativno teško pratiti prodajne brojke jer većina web-shop koristi kao “izlog” preko kojeg proučavaju proizvode, a tek onda nazivaju telefonski tvrtke i naručuju proizvode. “Vjerojatno se to događa zbog nepovjerenja kupaca u kupnju internetom. Također neki od prodavača nisu ostavili svoje bankovne račune jer isto nemaju povjerenja u ovaj tip prodaje”, spominje Koški. Voditelji projekta su za trajanja projekta od siječnja 2011. do srpnja 2012. izrađivali studiju usklađujući zakonsku regulativu obje države kako bi malim i srednjim poduzetnicima iz pograničnog područja dali jasnu sliku o zahtjevima koje moraju ispuniti kako bi njihovi proizvodi došli do europskih i svjetskih kupaca. Također će studija biti osnova za kalkulaciju troškova povezanih s dostavom robe poštom diljem svijeta. U skoroj budućnost izradit će se i priručnik i tiskati u obliku knjige, koji će malim i srednjim poduzetnicima dati uvid u potencijale izvoza proizvoda naručenih preko interneta, s posebnim naglaskom na europsko tržište te distribuciju poštom.

Slavonci prepoznali priliku
Na web-shopu CB Net se tako prodaju ručni radovi, elektronika, filmovi, darovi, antikviteti, odjeća, obuća i ostalo. Sudeći po prijavljenim tvrtkama, znatno je više hrvatskih tvrtki. Među njima su i tvrtka Aluprotekt, koja se bavi proizvodnjom i prodajom zavjesa, te tvrtka Delta Croatika, koja se bavi prodajom ekološke hrvatske kozmetike. Ima i onih koji se predstavljaju tek imenom i prezimenom i prodaju svoje rukotvorine poput suvenira, kutija za nakit, ručno pletene odjeće itd. Stranica je do sada pregledana više od 180.000 puta, a stalno se prijavljuju novi članovi te isključuju oni koji ne zadovoljavaju pravila samog postupka. Na zatvaranju projekta početkom srpnja u Osijeku direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje (RRA) Stjepan Radić istaknuo je kako ovo nije prvi projekt prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije te kako je na prvom natječaju programa bilo prijavljeno 110 projekata koji su zatražili 25 milijuna eura iz fondova EU, a ukupno je na raspolaganju bilo samo 2,8 milijuna eura. Od odobrenih 11 projekata njih se 9, potpuno ili djelomično, odvija na području Osječko-baranjske županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close