Unatoč recesiji zanimanje za skijanje na lanjskoj razini

Autor: Darko Bičak; Miho Dobrašin , 20. listopad 2009. u 22:00

Broj rezervacija skijanja je na lanjskoj razini, ali se traže povoljniji paketi i maksimalna odgoda naplate

Dosadašnji broj rezervacija za nadolazeću sezonu skijanja nije se znatno promijenio u odnosu na lani, no recesija je znatno izmijenila zahtjeve klijenata, potvrdili su za Poslovni dnevnik predstavnici nekoliko velikih putničkih agencija.

Socijalni element
Kupci su ove godine mnogo oprezniji s rezervacijama, traže povoljnije aranžmane i mnogo dulje nego inače im treba da rezervaciju potvrde prvom ratom uplate. Također gotovo 80 posto naplate agencije zaprimaju preko kreditnih kartica i jednako toliko klijenata pakete plaća u šest do dvanaest rata, tvrdi Ivan Pukšar, direktor Kompasa Zagreb. “U odnosu na prošlu godinu, koja je bila fantastična, pad rezervacija je neznatan, oko pet posto, ovisno o danima, tako da u konačnici očekujemo jednake rezultate. Veći problem od broja rezervacija je način naplate koji je putničkim agencijama dao socijalni element. Posljedice obročne naplate i te kako se osjete na našem poslovanju, no svjesni smo da više od polovine skijaša bez te olakšice ne bi bilo u mogućnosti realizirati nikakav aranžman”, pojašnjava Pukšar.Najpopularnije destinacije i ove će godine za hrvatske građane biti talijanska i austrijska skijališta koja su u 2009. godini tek neznatno povoljnija jer daju više za istu cijenu. Međutim, obitelji sa školskom djecom zbog termina zimskih praznika i ove su godine osuđene na najskuplji termin poslije Nove godine. Italija je pritom nešto jeftinija od Austrije, a nešto slabiji interes nego lani bilježe slovenska skijališta koja su za hrvatske građane tradicionalno destinacija manje zahtjevnih skijaša početnika. Sudeći prema dosadašnjem interesu, recesija je ponovno u modu vratila apartmane koji se na talijanskom Kronplatzu mogu unajmiti za od 2680 kuna za dvije osobe u tjednu od 2. do 9 siječnja, dok je škola skijanja na hrvatskom jeziku 750 kuna. U istom terminu u austrijskom Bad Kleinkirchheim – St. Oswaldu “all inclusive” paket u apartmanu sa tri zvjezdice može se uplatiti za 3400 kuna po osobi, dok djeca do sedam godina borave besplatno.

Oprezniji građani
Škola skijanja na engleskom jeziku plaća se dodatnih tisuću kuna. To su ujedno dva najpopularnija aranžmana u adriatici.net, agencije koja bilježi broj rezervacija na razini prošle godine, kao i Generalturist. “Iako se najvjerojatnije neće ostvariti znatniji pad u broju prodanih aranžmana za skijanje, klijenti će ove godine svakako biti daleko oprezniji u odlučivanju nego prije”, izjavio je za Poslovni dnevnik Dario Guljelmović, direktor sektora u agenciji Generalturist.

Prognoza

Nešto niži prihod
Putničke agencije od skijaških aranžmana očekuju isti ili tek nešto manji prihod od lanjske, inače odlične godine. U nadolazećoj skijaškoj sezoni najskuplje će se provesti obitelji s djecom školarcima jer zimski praznici padaju u tjedan nakon Nove godine. Čak 80 posto kupaca plaća u obrocima, odnosno kreditnim karticama.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Vlada se nije pobrinula za udžbenike ali se pobrinula da djecu vodimo na skijanje u najskupljem terminu!!

ne pretjeruj… ljudi se okrecu prirodi… i to je lijepo [lol]

Vlada se nije pobrinula za udžbenike ali se pobrinula da djecu vodimo na skijanje u najskupljem terminu!!

New Report

Close