Umjesto rezanja plaća zaposlenicima ponudili zaustavljanje proizvodnje do kraja godine uz primanje 70% od redovne plaće

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2019. u 13:04
Sitacija na tržištu čelika izuzetno je teška, tvrdi Uprava turske kompanije, Foto: PD

Toscelik je snažno pogođen niskim cijenama čelika u europskoj strojnoj industriju.

Sindikat Željezare Tosçelik iz Nikšića pozvao je crnogorsku vladu i resorna ministarstva da se uključe u rješavanje teške situacije u tvornici, jer je vodstvo najavilo smanjenje plaća ili zaustavljaje prizvodnje do kraja godine, javlja RTCG.

Željko Rabrenović, predsjednik sindikata Željezare Tosçelik, priopćio je da mu je Uprava predstavila takvu odluku uz obrazloženje da je sitacija na tržištu čelika izuzetno teška, što je pogodilo i tursku tvornicu u Crnoj Gori.

Neizvjesno za 30 radnika

“Ponudili su nam da od rujna počne smanjenje plaća za 10 posto svim zaposlenim, do kraja godine, ili da se ne dolazi na posao do tog roka, uz primanja 70 posto od iznosa plaće”, objasnio je Rabrenović.

U sindikatu smatraju da Uprava namjerava svoje troškove pokriti oduzimajući od plaća radnika. Sindikat je zabrinut i da će 30 radnika s ugovorom o radu ostati bez posla, jer je Uprava u sličnim situacijama takve radnike uvijek otpuštala.

“Ne znamo što više da radimo. Nismo imali nikakvu informaciju da će se ovako nešto dogoditi”, izjavio je Rabrenović. Prema njegovim riječima, plaće radnika u Željezari Tosçelik ionako su male za posao koji rade, a dodatno smanjenje znatno bi ugrozilo standard zaposlenih. U tvornici su ukupno zaposlena 302 radnika, a prosječne plaće u prizvodnji iznose od 380 do 400 eura. U Željezari rade dva proizvodna pogona – Čeličana i Kovačnica, a rad je organiziran i u uslužnim sektorima

Minus u trećem kvartalu

Iz kompanije Tosçelik priopćeno je da zbog trenutnih ekonomskih uvjeta i razine cijena na njihovim ciljnim tržištima, tj. u strojnoj industriji u Europi, posebno u Njemačkoj i Italiji, operativni gubitak kompanije u trećem kvartalu na rekordno visokoj razini.

Kompanija je pripremila program štednje i transformacije kako bi ograničila daljnje gubitke i ujedno umanjila rizik ovisnosti o strojnoj industriji. Kao dio ovog programa, plaće svih zaposlenih privremeno se smanjuju 10 posto do kraja tekuće godine.

“Obračun redovnih plaća bit će od 1. siječnja 2020. jer se tada očekuje oporavak tržišta. Program štednje i transformacije koji se koristi nije ograničen samo na privremeno smanjenje plaća, već sadrži i druge mjere”, kažu iz turske kompanije.

Turski Tosçelik nikšićku je Željezaru kupio 2012. godine za 15,1 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close