Uljanik ostao bez još jednog posla, firma iz Luksemburga otkazala brod

Autor: Poslovni.hr/H , 28. siječanj 2019. u 11:42
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Uprava Uljanika d.d. izvijestila je u ponedjeljak na web stranici Zagrebačke burze da je luksemburški naručitelj CLdN jednostrano raskinuo ugovor o gradnji novog ro-ro broda, no nije navela vrijednost ugovora.

Kako se navodi u priopćenju Uljanika, zbog nemogućnosti da se brod isporuči sukladno odredbama iz Ugovora o gradnji, sklopljenog između Uljanika i CLdN ro-ro S.A. Luxembourg, za izgradnju Ro-Ro broda kapaciteta 5.500 Lm, za prijevoz kamiona, automobila i kontejnera na prikolicama, Uljanikova novogradnja 531, kupac je 27. siječnja 2019. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda. 

Najnovije otkazivanje ugovora samo je jedno u nizu jer je lani krizom pogođenom Uljaniku nekoliko naručitelja otkazalo ugovore o gradnji.

Nedavno je ministar financija Zdravko Marić kazao da je na temelju protestiranih jamstava brodogradilištu Uljanik i Uljanik grupi samo u prošloj godini plaćeno više od 2,5 milijarde kuna te da postoji mogućnost da se taj iznos ove godine još dodatno poveća za "možda čak do milijardu kuna".

Ranije jutros iz Uljanika su izvijestili da su zaprimili ponude potencijalnih strateških partnera za Uljanik, no nisu naveli koliko ih je i čije su ponude.

Neslužbeno se tijekom vikenda doznalo da su za Uljanik, osim Brodosplita i Fincantierija, kao potencijalni strateški ulagači zainiteresirani australska Scenic grupa te Pomorski institut iz Splita.

Cijena dionice Uljanika na Zagrebačkoj burzi bila je u ponedjeljak oko 10 sati u minusu 11,25 posto, na 14,2 kune, uz promet od otprilike 4.300 kuna. Prošloga je tjedna, pak, cijena dionice tog brodograditelja skočila 100 posto.

Komentari (2)
Pogledajte sve

I koji ministri, premijeri će odgovarati za ta jamstva koja su potpisali prije X godina? Ili pojeo vuk magare.. zao nam je, jbga, koja milijarda vise, manje….. sa tim jamstvima mogli smo imati zdravstvo u TOP stanju, a ovi nesposobni politicari sve ubili

Otkazan i dredger… objavljeno odmah nakon ove obavjesti na burzi

New Report

Close