Uljanik isporučio kočaricu ruskom naručitelju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2014. u 15:36
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

U pulskom brodogradilištu Uljanik u četvrtak je isporučena kočarica “Mirakh”, druga krmena kočarica koju je Uljanik izgradio za rusku kompaniju JSC “Murmanseld 2” iz Murmanska.

U pulskom brodogradilištu Uljanik u četvrtak je isporučena kočarica "Mirakh", druga krmena kočarica koju je Uljanik izgradio za rusku kompaniju JSC "Murmanseld 2" iz Murmanska.

Riječ je o brodu namijenjenom ribolovu odnosno krmenom kočarenju koji je opremljen postrojenjem za preradu, pakiranje, zamrzavanje i skladištenje ulovljene ribe. Brod je dug 63,8 i širok 13,5 metara, a pokretat će ga motor snage 4.500 kW.

Premda je manjih dimenzija ova gradnja svojom složenošću slijed je Uljanikove strategije gradnje složenijih tipova brodova, navode iz pulskog brodogradilišta.

Kao i na prethodno izgrađenoj ribarici pred Uljanikovcima su se prilikom izgradnje ovog broda postavljali brojni izazovi budući su spomenuti sustavi svojstveni ribarskim brodovima koji na sebi imaju integriran pogon za preradu i pakiranje ribe. Složenost ugrađenih sustava i ograničenja prostora i projekta broda je prilikom gradnje i montaže iziskivala prilagodbe i preinake pojedinih elemenata, dobrim dijelom i prema željama vlasnika, koje su se obavljale prema postojećem stanju na brodu, što je u konačnici produžilo završni proces opremanja broda.

"U brodograđevnoj praksi ovakav način rada nije uobičajen, no strateško opredjeljenje Uljanika o izgradnji najsloženijih brodova iziskuje i određene prilagodbe i promjene načina rada", napominju u pulskom brodogradilištu. Ugovor za gradnju ovog broda potpisan je 2011. godine.

Današnja isporuka kočarice peta je ovogodišnja isporuka u Uljaniku, a do konca godine očekuje se još jedna isporuka.

Komentirajte prvi

New Report

Close