Ugrožavaju uvođenje eura

Autor: Ana Blašković , 23. srpanj 2018. u 14:02
Foto: Getty Images

Ministar financija Zdravko Marić kalkulira s oko 2-2,5 milijarde kuna poreznog rasterećenja od 2019. godine, 
a spašavanje dva kronična gubitaša, od kojih je Uljanik u privatnom vlasništvu, nadmašuje taj iznos i do 3 puta.

Na krilima smanjenja javnog duga Vlada je najavila euro, no milijarde neplaniranih dugova Uljanika i Petrokemije pod upitnik dovode čitavu fiskalnu konsolidaciju te posredno pregovore o ulasku u eurozonu. Iako je udio javnog duga u BDP-u pao na 76,2% u prvom kvartalu 2018. na godišnjoj razini, u čemu je Hrvatska rekorderka nakon Cipra i Irske, trendu ozbiljno prijeti spašavanje ta dva gubitaša. Dugovi pulskog brodogradilišta procjenjuju se na oko 3 milijarde kuna u prvoj fazi, s dodatnih 2-3 milijarde za tek ugovorene brodove.

Proračunu visi i Petrokemija čije obveze, među kojima sanacija fosfogipsa, na sebe preuzima država uoči prodaje, s efektom oko 1,3 milijarde kuna. Kad se povuče crta, ispada da ministar financija Zdravko Marić kalkulira s oko 2 do 2,5 milijarde kuna rasterećenja od 2019., a udar te dvije kompanije, od kojih je jedna u privatnom vlasništvu, nadmašuje taj iznos i do 3 puta. Konačni efekt je teško procijeniti jer se obujam dugova koje se prebacuju na teret poreznih obveznika još ne zna u cijelosti, kao ni dinamika prikazivanja u javnom dugu. Dosadašnji pad duga ionako je na klimavim nogama; posljedica je rasta BDP-a, većih proračunskih prihoda, refinanciranja i tečaja, a ne štednje.

Dug nije smanjen u apsolutnom iznosu; od ulaska u EU dug opće države povećan 45 milijardi, na 281 milijardu kuna. To jest oko 11 milijardi manje nego 2017., ali je na razini 2016. S HNB-ovim upozorenjem na umu da dug raste na 85% uspori li rast, a tečaj deprecira po 5% u naredne dvije godine, te Uljanikom i Petrokemijom u računici, bit će uspjeh ostane li nepromijenjen.      

Komentari (6)
Pogledajte sve

Drustveni sistem u kojem drzava ima udio u vecini kompanija i u kojem se spasavaju propale firme da bi se sacuvao socijalni mir zove se socijalizam. Po svim kriterijima hrvatska je socijalisticka drzava. Zivjela socijalisticka republika hrvatska.


Da su pravi desnicari na vlasti pustili bi da Uljanik i Petrokemija padne.

Na vlasti su desni ljevičari.

OK ciji bu onda postal Uljanik ? Onda budu ti dionicari popusiti isto kak sam ja popusil od Ledoja dionice?

Da su pravi desnicari na vlasti pustili bi da Uljanik i Petrokemija padne.

New Report

Close