Ulaskom u EU padaju cijene roaminga

Autor: Bernard Ivezić , 15. siječanj 2012. u 22:00

EK je propisala da cijena mobilnog razgovora u roamingu unutar Unije ne može biti veća od 2,65 kuna po minuti, a cijena primanja takvog poziva 83 lipe po minuti

Pad cijena roaminga u mobilnim razgovorima i mobilnom internetu jedine su velike promjene koje će tvrtke i građani zamijetiti ulaskom u Europsku uniju. Europska je komisija propisala da cijena mobilnog razgovora u roamingu unutar Unije ne može biti veća od 2,65 kuna po minuti, a cijena primanja takvog poziva 83 lipe po minuti.

Operateri će također morati prilagoditi obračunsku jedinicu tako da će moći u cjelini naplatiti samo prvih 30 sekundi razgovora, a nakon toga moraju raditi obračun po sekundi razgovora. Nadalje, veleprodajna cijena interneta u roamingu ne može biti veća od 3,78 kuna za 1 MB, dok preslušavanje govorne pošte u roamingu mora biti besplatno. Slanje SMS-a u inozemstvo također neće moći biti skuplje od 83 lipe po poruci. Osim tih promjena, koje je Europska komisija uvela kako bi potaknula formiranje zajedničkoga europskog tržišta telekomunikacija, Hrvatska je već uvela regulativu kakvu imaju i druge članice Unije. Željko Lukač, predsjednik Uprave Metroneta, kaže da je hrvatsko zakonodavstvo elektroničkih komunikacija formalnopravno usklađeno s pravom i regulatornim okvirom EU na području elektroničkih komunikacija. “Posljednjih pet godina svjedoci smo izmjene krovnog Zakona o elektroničkim komunikacijama i donošenja niza novih podzakonskih akata koji reguliraju to područje”, kaže Lukač. Dodaje da su alternativni operateri stvarali novu regulatornu praksu na ovom tržištu u prvim godinama liberalizacije tržišta. Posljednji formalan korak, tumači Lukač, bilo je stupanje na snagu novog Zakona o elektroničkim komunikacijama u kolovozu 2011. godine. Taj se zakon temelji na pravnoj stečevini EU i planovima EK za budući razvoj ICT industrije EU koji se naziva i Digitalna agenda. “Hrvatsko telekomunikacijsko tržište u praksi nije do kraja liberalizirano iako imamo solidan regulatorni okvir. Promjene koje očekujemo su vezane za uvođenje novih usluga za krajnje korisnike i moguće snižavanje cijena uz transparentnu regulaciju”, kaže predsjednik Uprave Metroneta.

Lukač pojašnjava da već sada hrvatski telekomunikacijski regulator HAKOM surađuje i operativno i institucionalno s BEREC-om, tijelom europskih regulatora u elektroničkim komunikacijama. U tom su smislu standardi i regulativa EU poznati i formalizirani već neko vrijeme. “Pitanje je samo primjene i tu regulator i dalje mora imati odlučujuću ulogu uz nadzor nad primjenom propisa. Ulaskom u EU, naravno, otvaraju se i nova tržišta i povećana konkurentnost, na što je hrvatski telekomunikacijski sektor i te kako spreman”, ističe Lukač. Matija Martić, predsjednik Uprave Optima telekoma, kaže da je Hrvatska glede telekomunikacijske regulative već na razini EU. “Budući da je Optima telekom fiksni telekomunikacijski operator te da je već sada zakonska regulativa usklađena s regulativom u EU, ne očekujemo znatnije promjene u našem sektoru nakon ulaska Hrvatske u EU”, kaže Martić. Julian Ogrin, predsjednik Uprave Tele2, kaže da će najveće promjene biti u cijenama roaminga. “Priključenje Europskoj uniji donijet će promjenu cijena u roamingu zato što će hrvatski operateri ostvariti povoljnije troškove od EU operatera, i to će se odraziti i na krajnje korisnike. Ulazak u EU neće imati učinka na cijene unutar zemlje, a HAKOM je već uskladio veleprodajne cijene s prosjecima EU”, zaključuje Ogrin.

Ulaskom u EU povećat će se konkurentnost, na što smo već spremni
Željko Lukač Metronet

Ne očekujemo znatnije promjene u sektoru nakon ulaska u EU
Matija Martić Optima telekom

Ulazak u EU neće imati nikakvog učinka na cijene unutar Hrvatske
Julian Ogrin, Tele2

Komentirajte prvi

New Report

Close