Ulaganjem u Srbiju Todorić omogućuje izvoz junadi u EU

Autor: Ana Lučin; Rato Petković , 23. lipanj 2010. u 22:00

Investiranjem 10 milijuna eura Todorić želi osnažiti poziciju na srpskom tržištu

Koncern Agrokor otvorio je preko svoje tvrtke Dijamant Agrar, koja posluje u sklopu zrenjaninske tvornice jestivog ulja Dijamant, suvremenu tvornicu za tov junadi u vojvođanskom Futogu i otkupni centar za voće i povrće u Begeču. Investicijama vrijednim više od 10 milijuna eura grupacija Ivice Todorića tako će dodatno osnažiti poziciju na srpskom poljoprivrednom i stočarskom tržištu. Objekti su svečano otvoreni u srijedu, a uz Ivicu Todorića na otvaranju je bio i predsjednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić.

Ugovaranje proizvodnje
Farma za tov junadi prostire se na 5,5 hektara i godišnje će omogućiti tov do 2000 junadi. Proizvodni pogon sastoji se od devet štala, silosa za smještaj hrane te deponija stajskog izmeta, čiji kapacitet iznosi 5000 tona. Uzgoj stoke kao i proizvodnja stočne hrane u potpunosti su opremljeni suvremenom mehanizacijom i ispunjavaju svjetske standarde Global G. A. P. i ISO. Osim mesa namijenjenog tamošnjem tržištu, izvjesna količina zasigurno će biti plasirana u inozemstvo. Naime, Srbija ima visoku kvotu za izvoz junećeg mesa na tržište Europske unije, ali je zbog nerazvijenog stočarstva ne može ispuniti. Istodobno s razvojem stočarske proizvodnje Agrokor intenzivno ulaže u ugovaranje proizvodnje te otkupa voća i povrća, koje također namjerava plasirati na srpskom i stranim tržištima. Otkupna stanica nalazi se u samom središtu centra za proizvodnju voća i povrća. Dugoročno će ugovarati proizvodnju i otkup u cijeloj Vojvodini. Procjenjuje se da će u prvoj godini rada biti otkupljeno 25.000 tona voća i povrća, čija je vrijednost veća od 20 milijuna eura. Novim investicijama Agrokor širi poslovanje u Srbiji, a uz tvornicu ulja posjeduje i mlin u Kikindi, tvornicu smrznute hrane Frikom i trgovački lanac Idea. Riječ je o jednom od pet najuspješnijih trgovačkih lanaca u Srbiji u čijem sastavu posluju hipermarketi u Beogradu, prodajni objekti u 20-ak vojvođanskih gradova te nekoliko desetaka trgovina u Nišu.

Drugi po važnosti
Srbija je na drugome mjestu zemalja u koje hrvatske tvrtke ulažu. Procjenjuje se da više od 200 tvrtki ima svoja predstavništva u toj zemlji. Prema podacima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, u razdoblju od 1993. do 2009. u Srbiju su hrvatske tvrtke uložile oko 520 milijuna eura, odnosno 13% ukupnih hrvatskih ulaganja u inozemstvo. Također više od 10.000 ljudi u Srbiji radi za hrvatske tvrtke.

najava

Uskoro u Rusiji
Uz širenje poslovanja i jačanje tržišne pozicije u Srbiji, Agrokor je nedavno najavio i ulaganja u Rusiju. Vlasnik koncerna Ivica Todorić prošli je mjesec kazao kako se žele približiti tom tržištu te najavio da bi do kraja godine Agrokor na ruskom tržištu trebao realizirati “greenfield” investiciju u mesnu industriju. Riječ je o ulaganju vrijednom oko 200 milijuna eura, na lokaciji udaljenoj 200 kilometara od Moskve. Financiranje te investicije Agrokor je unaprijed osigurao.

Komentirajte prvi

New Report

Close