Ulagačima važna stabilnost

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2012. u 22:00

Savjeti Lory Healey, čelnice nekretninske tvrtke iz Chicaga, o iskustvima pokretanja lokalnih ekonomija

O tome što lokalna zajednica može učiniti za realizaciju investicija na forumu je govorila Lori Healey, čelnica nekretninske tvrtke The John Buck Company iz Chicaga. Healey je prije toga bila voditeljica ureda gradonačelnika u Chicagu u vrijeme Richarda Daleya, a radila je i u uredu za planiranje i razvoj grada. Godine 2008. bila je predsjednica u odboru “Chicago 2016” koji je grad nominirao za olimpijske igre.

Što biste savjetovali lokalnim vlastima u vezi s privlačenjem investicija?
Za ulaganja je vrlo važna lokalna stabilnost, fokusiranje ulaganja na područje obrazovanja i infrastrukture. Vrlo je važno i partnerstvo s poslovnom zajednicom koju treba uključiti u programe kako biste uspjeli u izgradnji ekonomije.

Što učiniti kada je lokalni proračun ograničen?
Danas svi imaju nategnute budžete. Prihodi od poreza su niži, ekonomska aktivnost je usporena i da biste uspjeli napraviti “manje je više”, morate se osloniti na poslovnu zajednicu. U Chicagu smo u tome bili dosta uspješni: potaknuli smo ih da daruju novac za edukacijske programe i kulturne projekte. U donacijama su bili iznimno velikodušni, što nam je važno jer vlada nema puno prostora za ulaganja.

Chicago je od ekonomskog gubitnika postao prosperitetni grad. Kako postići takvu transformaciju?
Katkad donosite teške odluke, uzimate neatraktivno zemljište i razvijate ga ispočetka: napravite novu policijsku postaju, vatrogasni dom, knjižnicu. Potom investirate u razvoj stanogradnje, što sa sobom povlači razvoj maloprodaje i ostalih biznisa. Bitno je fokusirati se na ono što stvara nova radna mjesta, tu morate učiniti maksimalno što možete.

Komentirajte prvi

New Report

Close