Ulagači u elektrane – lovci na poticaje

Autor: Biserka Ranogajec , 27. travanj 2011. u 22:00

Proizvođači peleta upozoravaju da se treba srediti tržište jer se inače otvara mogućnost zloupotreba

Nakon što su Jako Andabak, Nenad Porges, Borislav Hrlec i neki strani investitori najavili, a neki već i počeli graditi elektrane na šumsku biomasu, iz drvne industrije dolazi sve više protivljenja.

Previsoka cijena
Mnogi ih smatraju prije svega lovcima na poticaje. Zdravko Žuža, vlasnik najveće tvornice peleta Viševica Komp u Perušiću i predsjednik Udruge proizvođača peleta, zalaže se da sva kogeneracijska prostrojenja (elektrane za električnu i toplinsku energiju) budu vezana za postojeću drvnu industriju. Ta bi industrija odlagala višak drva uz mogućnost dokupa od Hrvatskih šuma. Također upozoravaju da drvna industrija ima izgrađenu infrastrukturu i da se nalazi uz naseljena mjesta s mogućnošću priključka na toplovodni sustav. Vlada bi trebala, smatra Žuža, donijeti strategiju i reći tko i gdje može graditi kogeneraciju. “HŠ i Ministarstvo šumarstva trebali bi se proaktivno uključiti u izradu strategije jer je neshvatljivo da registrirane tvrtke koje osim namjere gradnje elektrana na šumsku biomasu nemaju gotovo ništa, unatoč tome dobivaju ugovore, i to na 15 i više godina.” U Hrvatskoj se treba spriječiti takav “deal” jer biomasa mora biti iskorištena kao strateško gorivo, tumači Žuža.

Dok se one ne izgrade, HŠ je može izvoziti. Treba izdati obvezujuća pisma namjene tvrtkama koje namjeravaju graditi, a valjanost ugovora tekla bi nakon same izgradnje takvog postrojenja. Drugim riječima, kompanije ne bi mogle preuzimati sirovine bez izgrađenih postrojenja, i to uz obvezu prodaje toplinske energije. Cijena biomase je dosta visoka i u dogledno vrijeme može čak ugroziti drvnu industriju. Biomasa je skuplja od trupaca treće klase, a nedopustivo je da trupci završe u mlinovima. Treba utvrditi koja je to vrsta biomase za elektrane jer počne li se razmišljati samo komercijalno, mogu se trupci samljeti u sirovinu za energiju, izvesti i dobiti više novca. Hrvatska ne može ostati bez sirovina jer je bogata šumama, međutim opasnost je hoće li ta sirovina završiti u hrvatskim ili stranim energanama te tko će na toj sirovini ostvarivati europske poticaje, pita se nadalje naš sugovornik.

Ostaci od pragova
Žuža je vodeći proizvođač peleta kojih je u 2010. proizveo 21.000 tona, a ove će godine 25.000. Ukupan prihod iz drvnog sektora Viševice Komp iznosi oko 100 milijuna kuna. Viševica Komp kao proizvođač željezničkih pragova godišnje prepili oko 70.000 kubika trupaca. Oko 20.000 tona drvnog ostatka ostaje za proizvodnju peleta, dok će se ostaci koristiti u budućoj kogeneraciji.

Planovi

Uskoro 22 projekta
U drvnoj branši su u pripremi 22 projekta manjih elektrana. Osim Viševice Komp imaju ih Finvest iz Zagreba, Spin Valis iz Požege, Šerif iz Gline, Lipa iz Novog Marofa…

Optimalne za Hrvatsku
To su sve kogeneracije snage 1 megavat električne energije i 4,5 megavata toplinske. Žuža iz Viševica Kompa smatra da su one najbolje elektrane za naše prilike.

Komentirajte prvi

New Report

Close