U Zengama ‘hoda’ veliki tržišni potencijal

Autor: Saša Paparella , 23. studeni 2017. u 08:16
Žute čizme uskoro će biti dostupne online i u ženskom modelu/Foto: Borovo

Gležnjače rađene za SAD, a koje su 1991. nosili branitelji, od obnove proizvodnje 2014. izrađene su u 6000 pari.

Otkako je 2014. obnovljena proizvodnja legendarnih 'Zengi', gležnjača koje su nosili branitelji Vukovara, tvornica Borovo proizvela je 6000 pari takvih cipela, i to u originalnoj žutoj, ali i u nekim drugim bojama. 

Povodom lanjskog obilježavanja 25 godina Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u limitiranoj je količini izdana kolekcija od 600 pari s dorađenim suhim žigom vukovarskog vodotornja, a od čega je prodano 70 posto. Tada je, pod nazivom '25 godine poslije, 25 koraka u budućnost' u gradskom muzeju Vukovar lani bila otvorena izložba 'Zengi'. Medijsku promociju 'Zenge' su doživjele kad ih je u ovogodišnjoj vukovarskoj koloni sjećanja nosila predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović. 'Zenge' ili Žute čizme kako su ih tada zvali nosili su 1991. hrvatski branitelji.

 

600 pari

čizama napravljeno je u limitiranoj seriji lani, povodom 25 godina bitke za Vukovar

Proizvodile su se kao lohn posao za američku tvrtku Royce u pogonu Poly. Čizme su izrađivane od visokokvalitetne kože, po narudžbi američke tvrtke, no kako 1991. narudžba nije isporučena zbog početka Domovinskog rata, čizme su ostale u Borovu i podijeljene su braniteljima na prvoj crti."S obzirom na to da je pogon kao i cijeli njegov arhiv stradao za vrijeme Domovinskog rata, nemamo točan slijed informacija već smo ih prikupljali od našeg djelatnika Ivana Hubaleka i Larise Janičev-Stojanović, čiji je otac bio jedan od kreatora 'Zengi'.

Replika tog modela napravljena je u Borovu i poklonjena Muzeju policije u Zagrebu 2005.", rečeno nam je u tvornici Borovo.Proizvodnja 'Zengi' je nastavljena prije tri godine, kad su predstavljene u akciji Kupujmo Hrvatsko.  Vukovarski obućari najavljuju da će u njihovoj online trgovini uskoro biti dostupan i ženski model. Cijena muških 'Zenge' gležnjača u Borovo webshopu je 599 kuna. Kvaliteti ovih slavnih cipela pridonosi i ručna izrada te je svaki par gležnjača unikatan i jedinstven. 

U Borovu nismo uspjeli saznati spremaju li se pojačanim martketinškim naporom iskoristiti činjenicu da su njihove gležnjače doživjele snažnu medijsku promociju na godišnjicu pada Vukovara. Predsjednica je tom prilikom izjavila kako je obuvanjem 'Zengi' htjela poručiti da su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mos mislit sta ce oni iskoristit. Vukovaru trebaju sposobni poduzetnici, ne podobna prasad na rukovodecim pozicijama

New Report

Close