U želji da spriječe stečaj Hoteli Novi platili cjelokupan dug s kamatama

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2012. u 13:13
Ilustracija

Odlukom Trgovačkog suda u Rijeci Hotelima Novi, nakon uplate cjelokupnog duga te svih zateznih kamata i troškova povučen je zahtjev za stečajni postupak.

Odlukom Trgovačkog suda u Rijeci Hotelima Novi, nakon uplate cjelokupnog duga te svih zateznih kamata i troškova, a što je bilo jedino rješenje za očuvanje tvrtke i radnih mjesta, povučen je zahtjev za stečajni postupak, priopćeno je iz agencija IMC.

Ostatak njihove priopćenja prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Podsjetimo Hoteli Novi već od 2005. godine, svake godine ispočetka, podnosili su žalbe na Rješenja Grada Novi Vinodolski  u kojima su uporno osporavali obračun komunalne naknade za apartmansko naselje Novi Spa Hotels & Resort. Naime Zakon o komunalnom gospodarstvu, odredbom čl.27. definira da se za hotele, apartmanska naselja i kampove komunalna naknada obračunava na način da ne može biti  veća od 1,5 posto ukupnog godišnjeg prihoda iz prethodne godine ostvarenog u hotelima, kampovima i apartmanskim naseljima koji se nalaze na području dotične jedinice lokalne samouprave, čime je postavljen zakonski utvrđen limit.

Odluka Grada Novi Vinodolski vezana uz način i iznose obračuna komunalne naknade po mišljenju predstavnika Hotela Novi stoga je u potpunosti neutemeljena i nezakonita jer kao osnovicu podrazumijeva „ukupan prihod Hotela Novi d.o.o. ostvaren u prethodnoj godini“, a ne kako čl. 27.  Zakona nalaže, prihod ostvaren u turističkim objektima. 

 

Razlika između ukupnog prihoda ostvarenog u turističkim objektima i ukupnog prihoda pravne osobe, osim što svakako nije jednaka kategorija i istom se ne može smatrati, može biti i u konkretnom slučaju i jest jako velika. Pojam ukupnog prihoda pravne osobe obuhvaća i prihode koji nisu ostvareni u turističkim objektima na području određene jedinice lokalne samouprave, već po drugim osnovama,  pa nikako ne mogu ulaziti u osnovicu za obračun komunalne naknade, a što je bila sedmogodišnja praksa Grada Novi Vinodolski.

Konkretno Hoteli Novi trebali su Gradu Novi Vinodolski uplatiti iznos od 1.225.799,56 kuna, dok je temeljem rješenja Grada Novi Vinodolski, a s ciljem sprečavanja stečaja i zaustavljanja poslovanja, a time i ukidanja radnih mjesta u Hotelima Novi, u gradsku blagajnu uplaćeno čak 3.4 milijuna kuna više nego što je to sukladno čl. 27 trebalo biti, uz uključene sve troškove i zatezne kamate.

Kako je ovaj pojedinačni akt Grada Novi Vinodolski donesen suprotno cilju i svrsi postojećih propisa koji reguliraju ovu materiju, istim je povrijeđeno jedno od osnovnih načela uprave i pravilna primjena zakona, koja podrazumijeva ostvarivanje njegove svrhe i postizanje cilja zbog kojeg je donesen. Nažalost ne može se ne konstatirati da je jedini cilj ovdje bio očito nametanje neutemeljene i nerealne obveze jednom gospodarskom subjektu, u znatno višem iznosu nego što stvarno jest.

Unatoč urednom dostavljanju podataka o ukupno ostvarenom prihodu u apartmanskom naselju kao i podataka o izvanrednim prihodima ostvarenim po drugim osnovama tijekom proteklih sedam godina, Grad Novi Vinodolski, s obzirom na striktno provođenje i  paušalno tumačenje svoje odredbe, ni  u jednom razdoblju nije pokazao niti najmanju volju za priznavanjem nepobitnih argumenata i time smanjio obveze ovog trgovačkog društva, koje bi  realno bilo moguće podmirivati.  Kako ovaj nezakonito obračunat iznos komunalne naknade na prihode ostvarene po osnovi pozitivnih tečajnih razlika, prihod od prodaje imovine čini značajan dio ukupnih prihoda pravne osobe, Hoteli Novi bili su prisiljeni pokrenuti i tužbe Ustavnom sudu, između ostalog i u smislu ocjene zakonitosti Odluke Grada Novi Vinodolski.

Tijekom spomenutih godina Ustavni sud je rješavao predmete, no najbitniji dio odnosno zakonitost Odluke do dana današnjeg nije rješavao i početkom 2012. godine taj je dio tužbe izdvojio u zaseban predmet. Nakon toga, 05.03.2012. godine. Ustavni sud donosi Rješenje kojim se neriješeni predmeti na Ustavnom sudu RH u kojima se osporava zakonitost općih akata (u koje spada i ovaj pojedinačni akt jedinice lokalne samouprave), ustupa na rješavanje novoformiranog Visokog Upravnog suda (rješenje objavljeno u NN 41/12). Nakon ponovnog upita oko rješavanja ove problematike u kolovozu ove godine, rješenja još uvijek nema.

Dakle nakon gotovo punih sedam godina osporavanja zakonitosti Odluke Grada Novi Vinodolski nijedan od sudova nije rješavao bit problema, već na žalost samo marginalne stvari koje su nebitne za ovaj slučaj i  ne rješavaju pravno pitanje odnosno zakonski neutemeljenu Odluku koja je donesena i na neki način legalizirana ponašanjem Grada Novi Vinodolski te nadležnih institucija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Super, sada bi netko trebao upitati stečajnog u JDKM zašto su otpisali 50 mn potraživanja prema JDKM.. To im onaj Vilović omogućio….

New Report

Close