U Zagrebu se do 2020. godine planiraju tri tehnopolisa

Autor: Bernard Ivezić , 07. srpanj 2011. u 22:00

Prvi tehnopolis mogao bi biti na području nedovršene Sveučilišne bolnice u Blatu

Inicijativa visokotehnoloških tvrtki okupljenih oko Altrpoa, ovogodišnjeg dobitnika Zlatne kune za najbolju malu tvrtku u Hrvatskoj, da se u Zagrebu izgradi prvi tehnopolis na najboljem je putu da postane dio strategije razvoja poduzetništva Grada Zagreba do 2020. godine. U ponedjeljak je Marijan Ožanić, direktor Razvojne agencije Zagreb predložio Gradskoj skupštini gradnju tri tehnolopolisa.

Povoljan najam
Prema Ožanićevu prijedlogu Strategije razvoja poduzetništva i razvoja poduzetničke infrastrukture u Gradu Zagrebu do 2020. godine prvi hrvatski tehnopolis bio bi na mjestu nedovršene Sveučilišne bolnice u Blatu kod Zagreba. Procjenjuje se, naime, da su tamo potrebna najmanja ulaganja s obzirom na to da je objekt 40 posto dovršen. Kao alternativne lokacije predložene su još Buzin te lokacije kod Podsuseda, Sesveta, toplane u Selskoj, prostor bivše cementare kod Črnomerca te prostor nedaleko od okretišta tramvaja na Žitnjaku. Prvi tehnopolis bi prema predloženom rješenju imao 3500 kvadrata poslovnog prostora koji bi mlade tehnološke tvrtke mogle iznajmljivati po cijeni od 60 kuna kvadrat. Ta je cijena do trideset posto niža od prosječne cijene koju danas plaćaju visokotehnološke tvrtke za svoje poslovne prostore. No u Razvojnoj agenciji napominju da bi niža cijena najma bila tek jedna od prednosti za visokotehnološke tvrtke jer bi im se omogućio i lakši pristup kapitalu te lakša komercijalizacija proizvoda. Razvojna agencija Zagreb predviđa da bi prvi hrvatski tehnopolis, kad se popuni, bio financijski samoodrživ. Proračun bi mu bio oko četiri milijuna kuna godišnje na što bio od zakupa došlo 2,8 milijuna kuna, a preostalo bi činili prihodi od prefakturiranja režija.Zagrebački tehnopolis bio bi više od pet puta veći od sadašnjega Tehnološkog parka. U Razvojnoj agenciji Zagreb, koja upravlja s tim parkom, kažu da je to nužna investicija jer je sadašnji park postao premalen za 51 malu visokotehnološku tvrtku koja je prošla ili radi u tom parku.

Kalifornija sve bliže
Navodi se da su te tvrtke do sada izdale 11 patenata i 153 nagrade, godišnje na tržište izbace 25 do 30 novih visokotehnoloških proizvoda, a izvoze u 48 zemalja. Tri visokotehnološke tvrtke Altpro, Citus i Veski već nekoliko godina vode inicijativu za osnivanje prvoga razvojno-istraživačkog centra u Hrvatskoj, prema uzoru na Silicijsku dolinu, koji bi poticao otvaranje novih visokotehnoloških tvrtki iz područja elektronike i ICT-a. Prije nešto više od mjesec dana Zvonimir Viduka, direktor Altproa, otkrio je Poslovnom dnevniku da prvi put imaju potporu svih, od Grada Zagreba preko Ministarstva gospodarstva, Ministarstva znanosti, HUP-a i HGK pa sve do Sveučilišta u Zagrebu, da se takav projekt realizira. Viduka podsjeća da u Sloveniji već postoje dva tehnopolisa; jedan u Ljubljani, a drugi u Celju. U Srbiji u Inđiji Indijci na 250.000 kvadrata grade tehnopolis koji će postati jedno od središta visoke tehnologije na Balkanu, a nedavno je jedan tehnopolis otvoren i na Kosovu.

Razvoj

Naglasak na izvozu
U strategiji se posebno naglašava važnost izvoza. Prema podacima Razvojne agencije Grad Zagreb je u 2009., iako je s udjelom od 37,4 posto najveći hrvatski izvoznik, imao trgovinski deficit od 8,79 milijardi dolara. K tome, izvoz Grada Zagreba pao je za 21,4 posto u odnosu na 2008. godinu na svega 3,92 milijarde dolara. U Hrvatskoj gospodarskoj komori navode pak da je većina najvećih zagrebačkih izvoznika iz područja visokih tehnologija poput nekoliko Končarovih društava, Elektro-kontakta, Eurocablea i M San grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close